Nici pomeneală de computere în căminele studenţeşti

Sursa: unimedia.info

Sursa: unimedia.info
Imagine simbol / Sursa: unimedia.info

Acum două-trei săptămîni, Tudor Darie, pe atunci consilier al premierului Vlad Filat, plasa pe o reţea de socializare următorul mesaj: „În cîteva luni, Guvernul va finaliza dotarea tuturor căminelor studențești din Republica Moldova (inclusiv cele din raioane) cu cîte o sală de computere. 1200 computere vor ajunge în cîteva zile în R. Moldova și, ulterior, transmise universităților, colegiilor și școlilor profesionale”.
Chiar aşa să fie? Răspunsul l-am căutat la colegiile şi şcolile profesionale din regiune.
„Pentru prima dată aud aşa ceva”, ne-a spus Vera Popov, director adjunct la Şcoala profesională din Ungheni, după care a ţinut să sublinieze: „Ar fi foarte bine dacă se va întîmpla aşa, pentru că astfel elevii noştri vor avea mereu o ocupaţie, vor căuta în internet informaţiile de care au nevoie la disciplinele pe care le studiază”.  Vera Popov ne-a asigurat că, în cazul în care va avea veşti în ceea ce priveşte aceste computere, imediat ne va anunţa.
Nici Ion Oboroc, directorul Colegiului agroindustrial din Ungheni, nu ştia nimic despre dotarea căminelor studenţeşti cu computere. Chiar dacă a rămas uimit de noutate, nu a ezitat să ne spună că e gata oricînd pentru a primi computere noi, mai ales că la fiecare etaj din căminul studenţesc există cîte o sală de calculatoare. Este adevărat, tehnica e foarte veche şi elevii nu prea reuşesc să se folosească de ea. „Avem unde instala computere noi, totul este pregătit, chiar şi acces la internet avem”, a accentuat directorul.
Mult mai informat s-a dovedit a fi Valeriu Jardan, directorul Colegiului de medicină din Ungheni. „Este vorba despre un proiect, lansat cu ceva timp în urmă de Guvern. Am expediat şi noi o solicitare, dar, deocamdată,  nu am primit nici un răspuns”, a spus dînsul, menţionînd,  totodată, că oricînd sînt binevenite computerele în căminele studenţeşti.
Directorul Colegiului pedagogic din Călăraşi, Gheorghe Şapoval, a recunoscut că nici nu a auzit de dotarea căminelor cu calculatoare. Dar nu îi este de mirare. Poate că instituţia pe care o conduce nici nu se află în vizorul Guvernului. Vorba e că din toamnă, ne-a spus dînsul, Colegiul pedagogic se va transforma în liceu pedagogic. „E posibil ca atunci să avem mai mari şanse, se va schimba statutul şi poate vom avea parte de noi investiţii”, a specificat directorul.
Nici Dumitru Lupei, directorul Şcolii profesionale din Nisporeni, nu crede că ar putea ajunge în instituţie computere noi. Nici măcar nu a auzit de acest proiect al Guvernului. Totuşi, dacă minunea se va produce şi, într-o bună zi, va fi anunţat de o eventuală donaţie de calculatoare, este gata să le primească. „Sala de odihnă va fi transformată într-o sală de computere, vom numi şi un reponsabil.
Programul de lucru va fi reglementat, iar accesul la reţelele de socializare – limitat, astfel ca elevii să aibă timp să caute cît mai multă informaţie utilă pentru obiectele de studii”, a menţionat dînsul.
Pînă atunci însă mai este. De la vorbe la fapte calea nu-i chiar atît de scurtă în Republica Moldova.
Natalia Junghietu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *