Scriitorii, oaspeți așteptați la gimnaziul din Mănoilești
Pe data de 11 decembrie, de la Chișinău au luat calea spre satul Mănoilești, Ungheni, tocmai trei scriitori: Emilian Galaicu-Păun, Gheorghe Erizanu și Eudochia Sacaliuc.
Oaspeții au fost întîmpinați de gazde – elevi şi profesori ai gimnaziului din localitate – cu pîine și sare, cu flori și cuvinte de bun venit. Or, întîlnirile pe viu cu scriitorii reprezintă aici adevărate evenimente.
Scriitorii, la rîndul lor, au adus cu sine vorbe bune şi cărți pentru biblioteca școlară. Chiar dacă întîlnirea s-a desfăşurat într-o sală cam rece, atmosfera, în scurt timp, a devenit caldă și prietenoasă.
”Noi, împreună cu Gheorghe Erizanu, facem parte dintr-o echipă care concepe cartea nu ca pe un produs. Viața cărții începe cu adevărat atunci cînd ea ajunge la domniile voastre”, a menţionat Emilian Galaicu-Păun, îndemnînd elevii prezenți în sală să citească cît mai mult, căci anume cartea este „un adevărat deschizător de drumuri și posibilități în viață”.
Ideea respectivă a fost reiterată şi de Gheorghe Erizanu, care este directorul editurii ”Cartier” din Chișinău. Dînsul le-a recomandat tinerilor cititori din Mănoilești noul său volum ”Ce spun cărțile”, menţionînd că aici vor găsi cheiţa ce le va ajuta să selecteze cărțile cele mai bune pentru ei, acele cărţi care merită cu adevărat să fie citite.
Cu sufletul la gură, profesorii şi elevii au ascultat-o pe Eudochia Sacaliuc, matematician de profesie, dar care scrie şi poezii. Emoţiile au fost mari, căci dînsa este de baştină din Mănoileşti şi aici şi-a făcut primele studii. Nu întîmplător, în multe dintre versurile sale se regăsesc amintirile ei despre școală, despre profesorii dragi, despre satul natal, prieteni și rude. În sală a fost prezentă și mama ei, Anastasia Coleasca.
În acea zi, elevii au încercat să deschidă ușile secrete ale creației celor ce le-au venit în ospeție, curiozitatea lor fiind satisfăcută de scriitori la maxim.
Vizita celor trei scriitori la gimnaziul Mănoilești s-a datorat profesoarelor de limba și literatura română Ana Lîsenco și Maria Filipciuc.
Ina Landa
Lasă un răspuns