Pepperomia, cea mai frumoasă plantă de apartament
Vă doriţi pentru locuința dvs. o plantă ușor de întreținut și cu un foliaj atrăgător? Pepperomia este alegerea ideală, inclusiv pentru persoanele care nu dispun de timp suficient pentru îngrijirea plantelor. Pepperomia este apreciată pentru frunzele suculente, cu un aspect plăcut, și pentru florile verticale, în formă de spic.
Cum să o crești?
Ea se dezvoltă frumos la lumină, însă poate supraviețui și în locuințe mai umbroase. În acest caz, este important să o așezaţi la o fereastră sau în alte locuri unde lumina ajunge cel puțin cîteva ore pe zi. În perioada de creștere, trebuie menținută în soluri umede și bine drenate.
În sezonul rece, cînd are nevoie de mai puțină apă, o puteți pulveriza zilnic. Temperatura ideală pentru Pepperomia este de 20 grade C. Aveţi grijă ca pămîntul din ghiveci să fie bogat în nutrienți.
Planta este ușor de înmulțit prin butași din frunze sănătoase sau din vîrfurile vegetative. Îndepărtaţi frunzele și plantaţi-le în sol. Așezaţi vasul cu frunzele noi într-un loc cald și cu multă lumină. Perioada cea mai bună pentru înmulțire este primăvara. Cît privește replantarea, este indicat să nu apelaţi prea des la procedura respectivă. Dacă, totuși, aţi hotărît să replantaţi Pepperomia, atunci ar fi bine să o faceți la început de primăvară, în ghivece mai mari, cu pămînt hrănitor.
Sfaturi de îngrijire
Este bine de știut că acestor plante nu le place lumina directă și apa în exces. Pepperomia reține rapid apa în frunze și tulpini, astfel că trebuie udată doar cînd pămîntul din ghiveci începe să se usuce. După ce udaţi planta, așteaptaţi o oră, apoi scurgeţi bine de apă farfurioara de sub ghiveci Aceste plante nu au nevoie de fertilizare în perioada de creștere, însă la maturitate trebuie fertilizate la 3-4 luni, în special primăvara. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi și la anumiți dăunători care atacă planta.
Coșenila făinoasă sau păianjenul roșu sînt principalii inamici ai plantei. Coșenila făinoasă poate fi îndepărtată cu alcool, iar păianjenul roșu cu un acaricid special.
În timp, Pepperomia capătă un aspect dezordonat, pe care îl puteţi ajusta prin tăierea ramurilor mai mari. Frunzele pot cădea, dacă planta este expusă la temperaturi extreme și curenți de aer. În plus, dacă nu are suficientă lumină, Pepperomia își schimbă culoarea.
Lasă un răspuns