Vinul, totuşi, a fost omagiat la Nisporeni
Codreni adevăraţi, agricultori şi, mai ales, viticultori iscusiţi, nu puteau nisporenenii să renunţe cu una-cu două la tradiţionala sărbătoare „Toamna de aur”. Chiar dacă, iniţial, au declarat că nu o vor organiza în acest an, căci, spunea pentru „Expresul” şeful Secţiei agricultură şi industria prelucrătoare Nisporeni, Grigore Florea, că nu le arde de sărbători, iată că, totuşi, ea a avut loc.
În zi de miercuri, pe 24 octombrie, în piaţa Ştefan cel Mare şi Sfînt din Nisporeni s-a adunat multă lume, venită să omagieze viţa de vie şi vinul, produsele care i-au salvat pe moldoveni de nenumărate ori.
La festivitatea de deschidere a sărbătorii au participat oficialităţi raionale, în frunte cu preşedintele Vasile Bîtca, a participat primarul de Nisporeni, Ion Gangan, primarul de Bălăureşti, Boris Jitari.
16 primării ale raionului din cele 23 existente şi-au dat concursul la buna desfăşurare a sărbătorii, vernisînd expoziţii ale produselor agricole, ale produselor de artizanat şi artă plastică. Muzica şi voia bună au domnit pe întreg parcursul evenimentului. Au fost înmînate premii peste premii.
Astfel, pentru expoziţiile agricole, locul I i-a fost decernat primăriei Nisporeni, locul II – primăriei Cristeşti, iar locul III – primăriei Bălăureşti. De premii de încurajare au beneficiat primăriile Bălăneşti şi Valea-Trestieni.
La concursul vinurilor albe cel mai iscusit vinificator a fost declarat Grigore Bouroş din Iurceni. Pe locul II s-a clasat Eugen Croitoru din Bărboieni, iar pe locul III – fabrica de vinuri din Iurceni.
La compartimentul vinuri roşii premiul I i-a revenit fabricii de vinuri din Nisporeni, locul II – primăriei Mărinici, iar locul III – Mariei Zbîrnea din Valea-Trestieni.
În concursul plantării viţei de vie locul I i-a fost atribuit lui Victor Gurulea din Şişcani, locul II – Verei Lazări din Nisporeni, iar locul III – lui Oleg Jignea (Şişcani) şi Eugen Caragia (Nisporeni).
Pentru buna organizare a expoziţiilor de artizanat şi lucrări de artă plastică au fost menţionate 13 primării.
Un viu interes printre participanţi a trezit loteria agricolă, în joc fiind puse mai multe unelte agricole. Cel mai fericit a fost Alexandru Botnari din Boldureşti, care s-a ales cu… „polobocul de aur”.
Buna dispoziţie a celor prezenţi a fost întregită şi de artiştii colectivelor cu titlul „model” din Nisporeni, dar şi de interpreţii veniţi din Chişinău: Adriana Ochişanu, Ion Paladi şi Ionel Istrati.
Ina Landa
Lasă un răspuns