Antidotul bolilor de iarnă: citricele
Pentru că sînt bogate în vitamina C, citricele se consumă de obicei iarna, ele stimulează sistemul imunitar, acţionează împotriva unui număr mare de bacterii şi te protejează de gripă şi răceală.
Proprietăţi terapeutice: Citricele sînt bogate în acid folic natural (un fruct pe zi îţi asigură doza de vitamine necesare). Pectinele din citrice sînt fibre alimentare, foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, reglează colesterolul şi normalizează nivelul glucozei din sînge.
Lămîile verzi au mai multă vitamina C decît grapefruit-ul, şi sînt utile în tratarea tusei, răcelii şi a gripei.
Portocalele conţin vitamina C şi provitamina A, B1, B2, E, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru, zinc, mangan şi brom. Au proprietăţi diuretice, tonice, antiinfecţioase şi de dezintoxicare. Pieliţele albicioase, pe care le înlăturaţi înainte de a mînca portocala, conţin fibre şi flavonoide care sînt benefice pentru organism: stimulează activitatea vezicii biliare şi a pancreasului, cresc imunitatea, distrug unele bacterii, combat febra. O singură portocală pe zi asigură organismului necesarul de vitamina C. Portocala roşie are proprietăţi comune cu lămîia, dar mai conţine o substanţă colorantă, numită antocian care este un puternic antioxidant. Coaja, pusă la măcerat în 250 ml apă şi consumată a doua zi, combate obezitatea şi constipaţia.
Mandarinele – cele mai dulci dintre citrice, conţin provitamina A, vitamina B, calciu şi brom (au efect sedativ şi relaxant asupra sistemului nervos, de aceea este recomandat să le consumi seara). Au acţiune diuretică, de aceea sînt bune pentru ficat şi stimulează producţia de globule roşii.
Grapefruit-ul are un gust dulce-amar, bogat în enzime care stimulează digestia. Este bogat în vitamina C, fibre, fier, calciu, fosfor şi potasiu, vitamina A, B1, B2 şi carotene, sărac în calorii. Grapefruitul este considerat un aliment bun pentru slăbit. Fibrele alimentare şi numeroşii acizi organici contribuie la sănătatea tubului digestiv, uşurînd digestia. Consumul regulat de grapefruit (un fruct sau jumătate pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă), previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza.
Este contraindicat consumul de grapefruit atunci cînd urmezi un tratament medicamentos, pentru că sucul acestui fruct modifică absorbţia intestinală a anumitor medicamente, existînd riscul de supradozaj, menţionează cercetătorii.
Citricele ajunse la noi, cu siguranţă, sînt tratate chimic, de aceea coaja acestora nu se recomdă să fie consumată sau folosită în diverse tratamente, altfel riscaţi să vă intoxicaţi. Atenţie la consumul citricelor pentru cei alergici.
Lasă un răspuns