Climenco îl vrea cu orice preţ pe Lomonosov la Călăraşi

Valerii Climenco
Sursa: infotag.md

Printr-o decizie a Consiliului orăşenesc Călăraşi din 24 iunie curent, „Cu privire la optimizarea reţelei de învăţămînt în oraşul Călăraşi”, Liceul rus „Mihail Lomonosv” se reorganizează în subdiviziunea Liceului „Mihail Sadoveanu”. Asta înseamnă, în primul rînd, o optimizare a cheltuielilor, căci limba de predare – rusa – se păstrează pentru elevii care au studiat pînă în prezent la Liceul „Mihail Lomonosov”. În plus, cele două echipe manageriale, potrivit unui ordin al Direcţiei de Învăţămînt Călăraşi, „vor institui, prin coordonare cu Direcţia Învăţămînt, o echipă managerială unică”.
Cu mici excepţii, procesul a pornit şi ar fi mers poate pînă la capăt cu bine, dacă nu s-ar fi implicat în el Valerii Climenco, arhicunoscut prin şovinismul său. Anume el a generat un adevărat „tsunami” în fostul liceu rus, unde a venit, a convocat o adunare a fostului colectiv şi a încropit o rezoluţie, prin care, chipurile, foştii pedagogi ai liceului rus nu sînt mulţumiţi de această reorganizare şi că elevii ruşi sînt nedreptăţiţi.
„Optimizarea liceului rus „Mihail Lomonosv” din Călăraşi se plăteşte cu sîngele elevilor vorbitori de limbă rusă”, afirma ceva mai tîrziu, într-o conferinţă de presă, acelaşi Climenco. Tot la instigaţia lui, cîţiva pedagogi din liceul rus au înaintat o cerere în judecată, prin care cereau suspendarea din funcţie a directorului interimar Iruna Chicoti şi a deciziei Consiliului orăşenesc Călăraşi. Instanţa de judectă le-a dat, chiar recent, cîştig de cauză.
Nimeni însă dintre cei ce se indignează şi luptă pentru ca liceul rus „Mihail Lomonosov” din Călăraşi să rămînă aşa cum a fost nu a scos o vorbă privind faptul că cei circa 90 de elevi ai instituţiei respective se lăfăiau în săli de clasă în număr de cîte 5-6 persoane, în timp ce cei circa 400 de copii ai liceului „Mihail Sadoveanu” se înghesuiau cîte 30 şi mai mulţi într-o sală de clasă. Nici o vorbă despre cheltuielile enorme suportate de bugetul primăriei pentru întreţinerea acestui liceu rus!
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *