Un copil din Ungheni s-a născut cu adevărat în cămaşă
Doar întîmplarea şi cîteva circumstanţe fericite au făcut ca un băiat de opt ani să rămînă în viaţă, după ce a fost electrocutat.
Era la începutul lui octombrie. Chiril ieşise să se joace cu alţi băieţei în curtea blocului în care locuia. Au intrat în instalaţia de distribuire a curentului electric din preajmă. O mai făcuseră şi anterior, căci uşile puteau fi deschise uşor, chiar dacă aveau un lacăt pe ele. Acolo, în interior, băieţii ascunseseră jucării.
La un moment dat, unul dintre ei a vrut să traie nişte fire. Chiril, cică, s-a opus. A fost îmbrîncit şi… „Mai departe nu ţin minte nimic”, avea să spună mai tîrziu, de pe patul de spital.
„În cădere, pătimitul, apropiindu-se la o distanţă inadmisibilă de bara fazei A, a format un arc electric, fiind electrocutat”, a explicat Grigore Pohilă, inspector al Inspecţiei energetice teritoriale Ungheni.
Norocul lui că, în acel moment, curentul electric s-a deconectat automat, că salvarea a venit în scurt timp. „Dacă energia electrică ar fi fost recuplată imediat, şi nu după zece minute, copilul nu ar mai fi supravieţuit. Nu se ştie ce tragedii s-ar mai fi putut întîmpla şi cu ceilalţi copii, sau cu medicii care veniseră să-i acorde primul ajutor”, spune Grigore Pohilă.
În prezent, băiatul se află în afara oricărui pericol, chiar dacă a suferit arsuri semnificative.
Pentru ca asemenea accidente să fie evitate, Inspecţia energetică teritorială Ungheni avertizează: se interzice categoric organizarea jocurilor în preajma posturilor de transformare şi a liniilor electrice aeriene, deschiderea uşilor panourilor şi cutiilor de cablu, urcarea pe pilonii liniilor electrice aeriene, aruncarea unor obiecte pe firele liniilor electrice, urcarea în copacii prin care trec firele electrice, pătrunderea în instalaţiile electrice aflate sub tensiune. Aveţi grijă de copii, supravegheaţi-i, explicaţi-le la ce riscuri se supun.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns