La Boldurești s-a deschis cel de-al 118-lea muzeu din republică
Știați că unul din semnatarii Unirii Basarabiei cu România în martie 1918 a fost boldureșteanul Vladimir Bogos, fost deputat în Sfatul Țării? Dacă nu, atunci ar fi bine să vizitați muzeul satului Boldurești din raionul Nisporeni.
Instituția și-a deschis oficial ușile pe 3 august. La evenimant au participat oameni din partea locului, autorități locale, dar și raionale. „Acest muzeu va fi o carte de vizită a localităţii. Este o mîndrie ca localnicii să-și cunoască eroii prin intermediul muzeului satului”, a declarat Ion Munteanu, vicepreședintele raionului Nisporeni, la ceremonia de deschidere a muzeului.
Pentru boldureșteni, inaugurarea muzeului a fost o adevărată sărbătoare. „Dacă dorești să faci un lucru bun, reuşeşti chiar și cu bani puțini. De aceasta vă veți convinge astăzi”, a subliniat Vasile Miron, primarul de Boldurești. Dînsul a menționat că locația proaspătului muzeu – casa de cultură din sat – ar putea fi schimbată ulteror pe o casă bătrînească, pe care primăria o va achiziţiona din surse extrabugetare. „Ne dorim ca aspectul muzeului satului să corespundă anturajului, astfel ca Boldureștiul să devină un punct turistic atractiv”, a adăugat primarul. „Astăzi se deschide al 118-lea muzeu din republică. Cred că această instituție va servi ca un mijloc de educație patriotică pentru tînăra generație și va scoate din sertarele uitării toate lucrurile frumoase pe care le-a trăit satul în trecut”, şi-a exprimat convingerea Grigore Drăgan, specialist în problemele patrimoniului cultural și turismului la Secția Cultură și Turism Nisporeni.
Muzeul din Boldureşti a adunat peste 3800 de exponate ce oglindesc o istorie amplă a localității de la prima atestare documentală pînă în prezent. Toate au fost colectate de la săteni de către membrii familiei lui Vasile Popa, care a devenit astfel fondatorul muzeului. „Am studiat istoria, în special a localității mele, din proprie iniţiativă. Acum mă pot pronunța chiar și în fața un istoric profesionist”, a menționat dînsul, remarcînd, totodată, că ideea deschiderii unui muzeu al satului l-a urmărit de 20 de ani și iată că visul său a devenit realitate.
Ina Landa
Lasă un răspuns