Alexandru Ambros: „Activitatea de primar îţi schimbă puţin valorile”
Interviu cu Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni
Ce face primarul de Ungheni în această campanie electorală?
Vreau să vă spun că funcţia mea de bază este să fiu primar al oraşului, să pot menţine un management calitativ al oraşului. Şi asta fac, în primul rînd. În ceea ce priveşte politicul, am zis deja: voi susţine Partidul Democrat. De ce? Nu e simplu să iei o decizie în acest sens. Am optat pentru această formaţiune, pentru că am încredere în liderul acesteia, Marian Lupu. După mine, este o persoană bine pregătită, o persoană care a schimbat multe lucruri în partid, este un lider, care ştie foarte clar ce trebuie de făcut, are capacităţile necesare pentru a-şi implementa ideile.
Totuşi, Partidul Democrat are o doctrină de stînga, în timp ce dumneavoastră, ştie toată lumea, aveţi viziuni de dreapta.
Da, viziunile mele-s de dreapta. Dar situaţia în Moldova este de aşa natură, încît partidele de dreapta au şi viziuni de stînga, iar cele de stînga – şi viziuni de dreapta. PD este un partid de centru-stînga, dar faptul că face parte dintr-o alianţă cu partidele de dreapta dovedeşte că, la ora actuală, partidele din Moldova nu sînt clasice, cu o doctrină fixă. Nu văd nimic rău în asta. Dacă e să facem o analiză a situaţiei politice, consider că Republica Moldova ar fi foarte bine guvernată de coaliţii, cu partide atît de centru-stînga, cît şi de centru-dreapta. Astea-s şi aspiraţiile populaţiei. Majoritatea nu acceptă deja extremele.
În PD îl vedem şi pe fostul primar de Ungheni, Vitalie Vrabie. Se ştie că aţi avut, anterior, nişte replici mai dure cu el.
Nu cred că au fost nişte replici sau nişte discuţii dure. Au fost, mai degrabă, diferite puncte de vedere. E şi firesc ca fiecare, la un moment dat, să aibă o poziţie, o părere pe care poate să şi-o expună. Important să şi-o expună civilizat. Vreau să spun că activitatea de primar îţi schimbă puţin valorile. Cu Vitalie Vrabie am avut doar relaţii de lucru. Consider că dînsul a făcut foarte multe pentru oraşul Ungheni, fiind în funcţia de primar. Dacă e să revin la politic, aş mai spune că sînt adeptul Alianţei pentru Integrare Europeană.
Dacă tot sînteţi adeptul acestei Alianţe, nu credeţi că ar fi fost cazul să rămîneţi acolo unde aţi fost iniţial, adică în AMN?
Am plecat din AMN, deoarece nu am vrut să mă simt neeficient. Îmi place cînd activitatea mea poate să aducă foloase, cînd pot face ca echipa să meargă mai bine. Atîta timp cît am putut face lucrul acesta şi am putut fi apreciat, am simţit că sînt la locul meu. Dar, în momentul în care am simţit că ceea ce gîndesc nu poate fi utilizat în echipă, am considerat că nu mai pot rămîne acolo. Trebiuie să spun totuşi că echipa AMN aici, în teritoriu, este una foarte bună, cu persoane bine pregătite. Cu mulţi dintre membrii AMN sînt în relaţii bune. Să fie clar că, pînă la urmă, sîntem o alianţă şi, oricum, vom merge împreună.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns