De dragul adevărului
Săptămîna trecută, ne-au vizitat la redacţie doi creştini. Aşa s-au prezentat din start. Au venit, îndemnaţi de indignarea care i-a cuprins după ce au citit editorialul din 8 iunie al „Expresului”, întitulat „Să mă ierte Dumnezeu, dar nu mai pot să tac”. Au vrut cei doi creştinii să mă ajute s-o iau „pe calea cea dreaptă”. I-am întrebat de unde au atîta siguranţă că dreptatea le aparţine anume lor? Nu am primit răspunsul. Mi s-a spus doar că creştini peste creştini i-au contactat, indignaţi de cele scrise. Drept dovadă, au adus şi cîteva replici. Iniţial, nici măcar nu erau semnate.
Iată una dintre ele:
În ultimul timp, se discută mult despre o nouă Catedrală la Ungheni. Am citit în ziarul ”Expresul” reproșul doamnei Lucia Bacalu, adresat Episcopului Petru, precum că-și dorește o Catedrală fastuoasă. Nu văd nimic rău în aceasta, pentru că lui Dumnezeu trebuie să-i oferim tot ce-i mai frumos. Să ne amintim cum a zidit Solomon templul din Ierusalim. A angajat cei mai iscusiți meșteri, a adus cele mai frumoase podoabe (la temelie a pus pietre alese, a turnat stîlpi de aramă) a îmbrăcat catapeteasma cu aur curat. Cînd a terminat zidirea a îngenuncheat și a zis: ”Doamne Dumnezeul meu, să-Ți fie ochii Tăi deschiși ziua și noaptea la templul acesta pentru care tu ai zis: Numele Meu va locui acolo. De va fi foamete pe pămînt, de va fi ciumă și boală molipsitoare, de va fi vînt dogorîtor, uscăciune, lăcustă, omidă, de va fi orice necaz și boală. Tu să asculți din Cer din locul șederii Tale și să miluiești” (Regi,8).
Oare puține necazuri și boli sînt astăzi, dar în loc să zidim lui Dumnezeu Casă se construiesc saune, baruri de noapte, case de biliard, de aceea vine asupra noastră mînia lui Dumnezeu. Chiar dacă în oraș sînt mai multe biserici, două sînt atît de mici că pot să încapă cel mult 20-30 persoane. La Sfintele Paști, cînd se roagă toți cu lumînările aprinse, este și pericolul de a-ți aprinde haina. Să nu punem piedici unui început bun.
Alexandru Gafiiuc
Nota redacţiei: Oare de cînd un punct de vedere este catalogat drept reproş adresat Episcopului Petru? Haideţi, vă rog, să nu-l mai punem la înaintare pe Episcop, ci să ne întrebăm, fiecare în parte, ce am făcut şi ce vom face de acum înainte ca biserica noastră creştină să redevină ceea ce a fost odinioară. Dacă cineva îşi doreşte o catedrală fastuoasă, să fie sănătos şi să-i ajute Dumnezeu să ducă lucrarea la bun sfîrşit. Alta e problema. De ce lăsăm să se distrugă bisericile vechi, adevărate monumente ecleziastice şi de arhitectură? Oare Dumnezeu asta doreşte de la noi?
Mai avem la redacţie două replici la aceeaşi temă, semnate de Natalia Para şi Cristina Curbatov, mamă şi fiică. Le-am citit de cîteva ori şi nu am înţeles aproape nimic. „De ce nu scriu ziariștii despre lucrurile frumoase care s-au realizat?”, se întreabă Natalia Para. Răspund în numele redacţiei ziarului „Expresul”: în fiecare al treilea număr s-a scris despre lucrurile frumoase realizate de Episcopie. Care e vina noastră că creştina Natalia Para nu citeşte ziare?
Iar afirmaţia: „Doar cei care nu cunosc ce înseamnă să fii Episcop, vor spune că se plimbă într-o mașină luxoasă”, făcută de aceeaşi creştină, ne-a dat gata. Ce are maşina de care se foloseşte Episcopul şi deplasările domniei sale cu subiectul pus în discuţie?
Nu se lasă mai prejos nici fiica. „Decît să arătați cu degetul în stînga și în dreapta, lansați mai bine un apel către abonații ziarului pentru colectarea de ajutoare la construcția Bisericii. Va fi un gest frumos și, totodată, veți înțelege de ce nu este ușor a zidi și cît de repede poți dărîma doar cu un condei”, scrie creştina Cristina Curbatov.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns