„Ori eu sînt prost ori ei nu pot număra”
Oamenilor noştri le-au rămas în memorie ultimele sondaje de opinie. Mai bine zis, le-a rămas în memorie doar un singur lucru: că PCRM este lider, urmat de PLDM, PD şi PL (de fapt, nimic nou sub soare de la 29 iulie 2009 pînă acum), că cel mai popular om politic rămîne premierul Vlad Filat, urmat de liderul PCRM, Vladimir Voronin. Cel mai mult i-a impresionat însă faptul că cetăţenii din ţara noastră îi compară pe oamenii politici cu unele animale. Asta – în ceea ce priveşte sondajul IMAS.
La scurt timp, vin tinerii socialişti cu sondajul lor, care spune că 73,2% din intervievaţi pledează pentru predarea „Istoriei Moldovei” în instituţiile de învăţămînt. În cele din urmă, Institutul pentru Politici Publice anunţă Barometrul Opiniei Publice. Din acesta reiese că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, comuniştii ar acumula 28% din voturile alegătorilor, aceştia fiind urmaţi de liberal democraţi cu 19% şi liberali cu 13%. Partidul Democrat ar obţine 8%…
Spuneam că oamenilor noştri le plac sondajele. Iar eu mă aflu din nou în tren, pe ruta Chişinău – Ungheni. Căldură mare, mon cher, vorba lui Caragiale. Oameni transpiraţi, geamuri deschise, prin care pătrunde un miros ameţitor de smoală ce vine de la şinele de cale ferată. Alături, pe o bancă, discută doi bărbaţi trecuţi de prima tinereţe. Discută aprins, uneori căzînd de acord unul cu altul, alteori – dimpotrivă.
Ciulesc urechea şi aud: „Ori eu sînt prost, ori ei nu pot număra. Cum se poate ca partidul celui mai popular om politic din ţară să fie pe locul doi ca intenţie de vot?”. Indignarea omului îmi este clară. Dar şi interesantă. Or, potrivit Barometrului Opiniei Publice, cel mai popular om politic printre moldoveni nu-i nimeni altul decît… preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Ce să zici? Pînă şi premierul moldovean a demonstrat de nenumărate ori al cui fan este. Vă mai amintiţi de ceasul purtat pe mîna dreaptă, sau prăşitul în raionul Străşeni, sau agăţatul pe bară într-o unitate militară, sau călare pe un cal în Găgăuzia, sau la înot pe Nistru? Pentru comparaţie: fostul premier şi actualul lider de la Kremlin poartă ceasul pe mîna dreaptă, a pilotat un avion-amfibie, a făcut demonstraţii de Judo etc.
Oamenii se arată şi mai nedumeriţi cînd trei sondaje realizate recent arată cifre diferite: ba PD este pe locul trei, ba PL. Ba Alianţa are o majoritate confortabilă, ba nu o are. „Mie mi se pare că aici este în cîştig cel care dă mai mulţi bani. Da cifrele se desenează”, spune unul, după care întreabă visător: „Îţi mai aminteşti cum desenam şi noi пятилетка (plan cincinal pe vremea Uniunii Sovietice)?”.
La următoarea staţie, coboară. Celălalt schiţează tristeţe pe faţă. Îmi dau seama cît de sovietizaţi am fost, dacă şi acum, după aproape 21 de ani de independenţă, continuăm să rămînem sovietici. Ne amintim cu nostalgie de „пятилеткэ”, acceptăm minciuna, o promovăm, o preamărim pe alocuri; înţelegem că sîntem minţiţi, înţelegem că nu ne va fi mai bine, dar totuşi căutăm lumina la capătul tunelului.
De 20 de ani tot vedem această lumină, doar că tunelul nu se mai termină. Bine măcar că ochii ne sînt sănătoşi şi putem vedea lumina zilei care ne dă speranţe. Şi cînd te gîndeşti că altora le dă şi căldură…
Constantin Uzdriș
Lasă un răspuns