FOTO | Şcoala profesională din Ungheni împlineşte 30 de ani
Faceţi cunoştinţă: Şcoala profesională din Ungheni
A fost constituită în anul 1982, fiind prima şcoală de acest gen din oraşul Ungheni.
Misiunea de bază a şcolii este pregătirea specialiştilor pentru economia naţională care să corespundă standardelor europene.
Procesul educaţional este asigurat de 40 de cadre didactice.
În prezent, la Şcoala profesională din Ungheni activează şapte catedre.
Aici sînt pregătiţi: vînzători de produse nealimentare şi alimentare, zugravi-tencuitori, electrogazosudori-montatori, lăcătuşi la reparaţia automobilelor, electromontori la repararea şi întreţinerea utilajului electric, tîmplari, operatori la calculatoare, cusătorese.
Şcoala şi-a început activitatea cu 150 de elevi, ajungînd, în vremurile cele mai bune, la 1080.
La ora actuală, numărul elevilor este de 422.
Prima echipă managerială a fost compusă din: regretatul Mihai Stoicov (director), Ştefan Bodrug (director adjunct) şi Vladimir Savin (maistru superior).
În cei 30 de ani, au absolvit Şcoala profesională din Ungheni peste 10 mii de elevi.
Şcoala dispune, la ora actuală, de un bloc de studii cu suprafaţa totală de 2743 metri pătraţi, cu 26 săli de studii, 15 laboratoare, o sală de sport, bibliotecă, sală de lectură, sală de festivităţi, cantină.
La dispoziţia elevilor se află un cămin cu 212 locuri de cazare.
Şcoala are şi un atelier didactic cu o suprafaţă de 1246 metri pătraţi, încăperi pentru depozite şi mijloace de transport.
Obiectivul principal al Şcolii profesionale din Ungheni este menţinerea instituţiei în grupul celor mai bune Şcoli profesionale din Republica Moldova.
Ce înseamnă 30 de ani pentru o instituţie?
Definiţia o dau angajaţii Şcolii profesionale.
30 de ani de şcoală înseamnă sute de mii de foi de hîrtie îmbibate de cerneală trecătoare.
30 de ani de şcoală înseamnă cărbuni încinşi ce emană caractere puternice, dar şi năzbîtii inocente, şi luminozităţi subtile.
30 de ani de şcoală înseamnă 30 de generaţii care au trecut prin liceu, au pipăit nemurirea, au învăţat să adoarmă cu ochii deschişi şi au avut momente de neuitat.
30 de ani de ani înseamnă urcuşuri şi coborîşuri, înseamnă luptă şi speranţă.
E foarte greu de a evalua munca noastră de 30 de ani. Cum să măsurăm şi să contabilizăm dăruirea, pasiunea, sufletul şi sănătatea, toate puse în slujba copiilor acestei şcoli?
O istorie frumoasă a unei şcoli ce a supravieţuit tuturor intemperiilor
Anul 1982. Ungheniul trăia bucuria de a se deschide aici o şcoală mai deosebită decît toate cele existente. În premieră, în oraşul de pe malul Prutului începuse pregătirea unor cadre pentru economia naţională. Era o mîndrie adevărată.
„Am început cu pregătirea meşterilor pomicultori, tractoriştilor-maşinişti de profil larg, specialiştilor pentru sterilizarea conservelor”, îşi aminteşte Ştefan Bodrug, director adjunct. Erau, acum 30 de ani, specialităţi solicitate. Timpul însă îşi face treaba şi poţi să rezişti doar atunci cînd mergi în pas cu el, cînd eşti flexibil şi receptiv la nou. Au înţeles acest lucru toate echipele manageriale care s-au perindat de-a lungul anilor.
În permanenţă aici s-a schimbat cîte ceva, inclusiv titulaturile pe care le-a purtat şcoala. Un lucru a rămas neschimbat: dorinţa de a munci, entuziasmul şi curajul de a merge înainte.
[wzslider]
Lasă un răspuns