Florile de salcîm alunga răceala şi durerile reumatismale
Salcîmul are importanţă terapeutică în medicina umană tradiţională. Frunzele, florile şi scoarţa sînt cele trei părţi care se recoltează. Primăvara devreme se strînge scoarţa de pe ramurile de doi-trei ani, iar frunzele – înainte şi în perioada înfloririi. Florile se culeg cînd sînt deschise fiind uscate la soare puternic.
Florile mai sînt utilizate în alimentaţie, sub formă de salate, în prăjituri sau în aluatul de clătite, datorită aromei puternice pe care o au. Produsul uscat obţinut în urma uscării florilor sau frunzelor este folosit sub formă de infuzii, decocturi sau pulberi în tratamentul unor boli, mai ales ale stomacului. Frunzele combat aciditatea gastrică, durerile gastrice şi migrenele. Florile sînt bune contra durerilor reumatice şi răcelilor uşoare. Sînt utilizate împotriva hiperacidităţii gastrice, dar au şi rol de emolient al secreţiilor bronşice. Ceaiurile din salcîm dau rezultate bune în tratamentul migrenelor, nevralgiilor dentare şi leucoreei. Pentru stomac leneş, florile de salcîm au efecte emoliente, aducînd pace, linişte, ajutînd la reglarea acidităţii. Ele hrănesc şi protejează ţesutul. În inflamaţiile bronşice, florile sînt utile ca emolient şi antitusiv.
Nu trebuie uitat şi faptul că mierea de salcîm conţine, ca şi florile, robinină, flavonoizi, ulei volatil, substanţe de natură fenolică, răşini. Datorită componenţilor săi această miere are proprietăţi diuretice, antidiareice şi expectorante.
Flori de salcîm în aluat: Se culeg cîteva crenguţe de flori de salcîm, se spală bine şi se lasă se se usuce bine. Între timp se pregăteşte un aluat moale din: 2 ouă şi un pic de sare şi se zbate bine, după care se adaugă 4 linguri de zahăr şi se zbate în continuare. Treptat, se adaugă două căni de lapte, 250 gr făină şi un praf de copt. Se ia floarea de salcîm şi se tăvăleşte prin aluat. Într-o tigaie se pune nişte ulei la încins şi se seprăjeşte floarea de salcîm dată prin aluat pe ambele părţi. Se scoate pe un şerveţel absorbant şi se serveşte caldă.
Lasă un răspuns