Codul Muncii trebuie să fie cartea de căpătîi a sindicaliștilor

Codul Muncii trebuie să fie cartea de căpătîi a sindicaliștilor Legislația în domeniul ocrotirii muncii în Republica Moldova este perfectă doar la modul teoretic, și nicidecum practic. La această concluzie au ajuns sindicaliștii din raionul Ungheni la întrunirea cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), desfășurată pe 20 aprilie în sala de ședințe a Consiliului raional Ungheni.
Activitatea, ghidată de președintele Consiliului interramural al sindicatelor Ungheni, Rodica Lupu, a avut drept scop informarea liderilor sindicali din teritoriu despre realizările obținute în domeniul sindical în anul 2011, dar și despre sarcinile trasate pentru 2012.
La ora de bilanț, președintele CNSM, Oleg Budza, a accentuat: „Codul Muncii trebuie să fie cartea de căpătîi a sindicaliștilor în acțiunile lor de apărare a drepturilor salariaților”. Potrivit dînsului, anume drepturile salariaţilor reprezintă problema de bază cu care se confruntă sindicatele.
”Noi, sindicaliștii, trebuie să fim cei ce stau la straja respectării prevederilor Codului Muncii”, a ținut să completeze Ion Preguza, șeful Departamentului juridic din cadrul CNSM, prezent la eveniment. Dînsul consideră că o mare parte dintre salariați nu-și cunosc drepturile prevăzute de legislația în vigoare, ceea ce îi fac mult mai vulnerabili.
Printre sarcinile de bază pe care și le-au punctat participanţii la întrunire s-a evidențiat atragerea tinerilor în rîndurile mişcării sindicaliste. „Avem foarte mult de muncit în vederea recrutării de noi membri de sindicate, mai ales a tinerilor, avem de muncit şi în ceea ce priveşte crearea noilor organizații sindicale, acolo unde ele nu există”, a specificat, în încheiere, Rodica Lupu, președintele Consiliului interramural al sindicatelor Ungheni.
O notă pozitivă discuțiilor purtate la masa rotundă a sindicatelor a dat vicepreședintele raionului Ungheni, Iulia Pancu. Dînsa a dat asigurări că, în calitate de factor de decizie, va susține inițiativele acestora.
De notat că în componența Consiliului interramural al sindicatelor Ungheni sînt 11 sindicate de ramură, cele mai numeroase fiind sindicatele din educație și ale lucrătorilor din agricultură și alimentație. Acestea numără aproximativ cîte 3000 de membri. În total, în raionul Ungheni sînt înregistrați peste 11000 de sindicaliști.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *