Sifilisul şi gonoreea atacă raioanele de centru
Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, şi Nisporeniul, şi Ungheniul, dar şi Călăraşul se află printre lideri în ceea ce priveşte cazurile de boli cu transmitere sexuală, înregistrate în anul 2011.
Astfel, Nisporeniul se situează pe locul II în republică în ceea ce priveşte îmbolnăvirile de sifilis – cu 100,1 cazuri la fiecare mie de locuitori. Nici Ungheniul nu rămîne cu mult în urmă, fiind pe locul IV, cu 81,8 cazuri la 1000 de locuitori.
Călăraşul, în acest sens, are o situaţie mult mai bună, clasîndu-se pe locul 22. În schimb, la incidenţa prin gonoree se află în fruntea clasamentului, pe locul I, cu 143,1 cazuri la 1000 de locuitori. Ungheniul e pe locul II cu 60,5 cazuri la 1000 de locuitori, iar Nisporeniul – pe locul VII cu 37,3 cazuri la 1000 de locuitori. Medicii dermatovenerologi susţin că numărul mare de îmbolnăviri de sifilis şi gonoree se explică prin migraţia populației, iar aceste maladii vin, preponderent, din Ucraina și Federația Rusă.
„Cazuri de infectare cu sifilis sau gonoree, provenite din statele Europei de Vest, practic nu s-au înregistrat”, a declarat, pentru ”Expresul”, Gheorghe Gonța, medic dermatovenerolog la Secția Consultativă a Spitalului raional Nisporeni. Potrivit dînsului, nici nu e de mirare, căci în aceste ţări cultura sexuală este mult mai dezvoltată, iar tinerii – mai informați.
„O cauză a creșterii numărului de infectări cu sifilis sau gonoree este și adresarea tardivă la medicul specialist”, afirmă Alexandru Ciobanu, medic dermatovenerolog la Secția Consultativă a Spitalului raional Ungheni. Dînsul a accentuat că multe persoane, la apariția simptomelor bolii, încearcă, mai întîi, să se autotrateze. „Între timp, boala capătă un caracter cronic, iar bolnavul devine un focar de infecție pentru alte persoane”, a explicat doctorul.
Cel mai frecvent, potrviti celor doi medici, sînt diagnosticați cu sifilis sau gonoree bărbații tineri, activi sexual, cu vîrsta cuprinsă între 21 şi 29 de ani.
Sifilis este una dintre cele mai răspîndite boli cu transmitere sexuală. E o maladie gravă prin consecințele pe care le are în timp asupra tuturor organelor, în special asupra sistemelor nervos și cardiovascular. Gonoreea este cea mai veche dintre bolile veneriene cunoscute. Este o boală contagioasă care, de obicei, se transmite prin contact sexual, ca şi sifilisul de altfel.
Ina Landa
Lasă un răspuns