Nu e victoria voastră, e prostia noastră
Referendumul promis de AIE încă din aprilie 2011 rămîne a fi o promisiune, a carei realizare e suspendată într-o întîrziere definitivă. Electoratul moldav s-a mai convins încă o dată că la guvernare nu avem o alianţă, ci o echipă formată din trei găşti.
De ce spun găşti? Păi, e simplu. În data de 15 ianuarie, liderii AIE anunţau organizarea referendumului, iar decizia era una solidară şi responsabilă. Astfel, de a doua zi, experţii constituţionali trebuiau să înceapă lucrul asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei, în februarie acesta urmînd să ajungă în Parlament.
La mai puţin de o lună, vineri, 10 februarie, aceiaşi trei lideri anunţau că amînă referendumul şi aşteaptă să aleagă şeful statului care, în concepţia lor, trebuie să fie o persoană apolitică. Mai mult ca atît, AIE a amînat referendumul pînă în momentul în care va fi ales preşedintele.
Apare fireasca întrebare: „Unde e responsabilitatea?”. Acea responsabilitate, despre care, acum o lună, ne vorbeau cei trei şefi de partide? Şedinţe interminabile ale consiliului Alianţei nu fac decît să anuleze deciziile luate anterior sau să propună cîte ceva, ca mai apoi acel ceva să-l arunce, prin intermediul presei, în societate. E un fel de joc de-a trei grăunşe, pînă cînd societatea va găsi sacul cu mălai.
De aici putem deduce foarte uşor că nu avem alianţă, ci gaşcă. Or, o alianţă activează cu adevărat în baza unor principii şi valori. Dacă alianţa moldovenească ar fi activat în baza a ceea ce ne-au promis de-a lungul anului 2010, atunci deciziile luate ar fi fost promovate, iar nu schimbate în dependenţă de moftul fiecarui politician din AIE. Atunci cînd se activează în baza acelor principii şi valori, deciziile se iau în conformitate cu ele, şi nu în dependenţă de ce i-a şoptit ursul la ureche unui sau altui lider.
Drept urmare, comuniştii au anunţat deja că au obţinut prima victorie: renunţarea la referendum, eveniment pe care şi-ar dori să şi-l asume şi Igor Dodon, fost comunist, actual socialist. Dodon este cel care a luat de la AIE incertitudinea şi schimbarea de atitudine în dependenţă de circumstanţe, iar de la foştii colegi – limbajul agresiv faţă de unele componente ale Alianţei.
Renunţarea la referendum nu e meritul PCRM, sau a aşa-numitului Comitet pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei cu Iurie Roşca în frunte, sau, cu atît mai mult, al lui Igor Dodon. Mai degrabă este vorba despre neputinţa alianţei de guvernare de a depăşi ambiţiile şi lăcomia în favoarea unor principii şi valori adevărate. Din ultimele acţiuni ne dăm prea bine seama că piatra în calea depăşirii crizei politice este totuşi PLDM-ul şi grupurile de interes de pe culuarele puterii.
Constantin Uzdriș
Lasă un răspuns