Ce ascunde o picătură de detergent de vase?

Ce ascunde o picătură de detergent de vaseV-aţi întrebat vreodată ce se ascunde în spatele detergenţilor chimici pe care îi folosiţi? De cele mai multe ori, gospodinele sînt sigure de calitatea acestora, fără să bănuiască ce impact au asupra sănătăţii noastre produsele respective.
Elena Scaleţchi, Valeria Otgon,
eleve la Liceul „Vasile Alecsandri”, Ungheni
Am decis să vă informăm mai amănunţit despre detergenţii chimici de vase. La prima vedere, par inofensivi. Profităm din plin de beneficiile ce ni le oferă chimia contemporană. Detergenţii ne uşurează viaţa, căci curăţă cu uşurinţă orice fel de grăsime, ajutîndu-ne să economisim timp, ba chiar lasă şi un miros plăcut. Ce se întîmplă însă cu rezidurile lor mai departe?
Un sondaj recent a demonstrat că 70% din persoanele ce utilizează aceste tipuri de detergenţi suferă de afecţiuni ale pielii (atît pielea, cît şi unghiile par a fi mai uscate şi mai deshidratate). 10 % din respondenţi au declarat că au avut alergii din cauza anumitor detergenţi de vase.
Alexandru Cebanu, medic dermato-venerolog la Spitalul raional Ungheni, a confirmat faptul că majoritatea dermatitelor ce apar în regiunea mîinilor sînt cauzate de utilizarea frecventă a detergenţilor chimici de vase. Multitudinea de antigeni şi agenţi concentraţi de înlăturare a grăsimii  atacă pielea, provoacă iritaţii, înroşiri, o deshidratează, fapt ce duce la îmbătrînirea prematură a ei.
Pe lîngă faptul că ne afectează pielea, fosfaţii ce se conţin în detergenţi continuă să persiste pe suprafaţa veselei, chiar dacă aceasta a fost clatită cu apă din abundenţă. Să nu uităm că vesela serveşte drept suport pentru hrana noastră. Dacă aceasta conţine fosfaţi, mai devreme sau mai tîrziu, aceştia vor ajunge şi în organismul nostru.
Vasele nu sînt singurul mediu în care persistă substanţele chimice periculoase. Acestea se răspîndesc şi în aer. Inhalarea lor poate duce la apariţia bronşitelor, astmului, afecţiunilor ochilor, ba chiar poate afecta şi sistemul nervos. Totodată, detergenţii de vase conţin şi substanţe cancerigene extrem de dăunătoare sănătăţii. V-aţi întrebat vreodată de ce pe vremea bunicilor noastre nu existau atît de multe cazuri de cancer? Pentru că ele nu foloseau detergenţii chimici!
Deşeurile acestor detergenţi se răspîndesc şi în mediul ambiant. Apele, flora, fauna, solul, aerul – toate sînt afectate. Nici nu sîntem conştienţi de pericolul ce se ascunde în sticluţele de detergent. Ne transformăm casa într-un laborator chimic şi devenim, cu timpul, victimele toxinelor. Care ar fi soluţia?
Noi am găsit-o. Am decis să apelăm la reţetele bunicii şi am rămas uimite, cînd am aflat ca praful de muştar este foarte eficient în combaterea grăsimii. La fel şi soda de mîncare, şi cenuşa. Există chiar reţete pentru prepararea detergenţilor sută la sută naturali. Le puteţi găsi pe blogul nostru: http://eco-detergent.blogspot.com/. Pe lîngă faptul că îndepărtează eficient grăsimea, sînt şi foarte grijulii cu sănătatea noastră. Sînt uşor de preparat şi, în plus, nu e nevoie de multă apă la clătire, spre deosebire de cei chimici, a căror spumă este mult mai greu de înlăturat.
Deci, nu vă mai transformaţi organismul şi casa în laboratoare chimice. Înlocuiţi detergenţii chimici cu cei naturali. Nu uitaţi: sănătatea are prioritate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *