Piaţă agricolă de milioane la Sculeni
Construcţia unei pieţe agricole en-gros în apropierea punctului de trecere a frontierei de stat moldo-române „Sculeni”, destinată în special cumpărătorilor de peste Prut, a constituit subiectul unei discuţii purtate, pe 20 ianuarie, între ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a R.Moldova, Vasile Bumacov, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a României, Valeriu Tabără.
Cei doi au avut o întrevedere în cadrul expoziţiei internaţionale „Săptămîna verde” de la Berlin. Ministrul român, Valeriu Tabără, a precizat că este vorba despre un program realizat în comun cu Ministerul de Externe, în cadrul căruia la Sculeni (Republica Moldova) va fi construit un centru de afaceri pe legume-fructe. “Vrem să finalizăm anul curent acest centru de afaceri cu piaţă en-gross şi depozit. Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro”, a menţionat oficialul român, citat de Agenţia Agerpres.
De notat că subiectul respectiv a fost discutat de mai multe ori anul trecut de către cei doi miniştri. Responsabili de la Chişinău au spus că la piața de la Sculeni își vor putea comercializa producția agricultori din nordul și centrul republicii. Producția acestora va fi destinată cumpărătorilor din județul Iași, care preferă să treacă hotarul, pentru a cumpăra fructe și legume din Republica Moldova, la prețuri mai mici decît cele de pe piața română. (După Arena.md)
Vasile Casian, primarul de Sculeni: „Vom fi în cîştig cu toţii”
Referindu-se la construcţia unei pieţe agricole en-gross, primarul de Sculeni, Vasile Casian, a precizat că este vorba de un proiect amplu, despre care se vorbeşte deja de cîţiva ani. Cei doi miniştri, Vasile Bumacov şi Valeriu Tabără, au efectuat anterior şi o vizită la Sculeni, fiind întîllniţi, aşa cum e obicieul prin partea locului, cu pîine şi sare.
„Sîntem o localitate atractivă, situată aproape de frontieră”, a explicat primarul motivele pentru care a fost ales anume Sculeniul pentru implementarea proiectului respectiv, subliniind, totodată: „Piaţa nu va fi construită pentru Sculeni, ci pentru întreaga regiune. Vom avea cu toţii de cîştigat”. Potrivit dînsului, în acest centru de afaceri produsele agricole vor fi nu doar depozitate, ci şi ambalate, acestea fiind exportate, în mod special, în Cehia. Or, unul dintre partenerii proiectului este Biroul de Cooperare Tehnică al Cehiei.
Fiind întrebat cît de reală este finalizarea centrului de afaceri în anul curent, Vasile Casiasn a răspuns: „Eu sper ca, cel puţin, proiectul să demareze în acest an”.
Lucia Bacalu
Apropo
Potrivit site-ului Agravista.md, producătorii agricoli din zona Ungheniului preferă să-şi expună producţia la vînzare într-o piaţă din aproierea vamei Sculeni, astfel că la piaţa agricolă din oraşul Ungheni varietatea de legume şi fructe e mai scăzută decît în anii precedenţi. „Agricultorii sînt tentaşi de preţurile oferite de cetăţenii români care vin la Sculeni, pentru a-şi face rezerve de fructe şi legume proaspete mai ieftine”, mai scrie site-ul respectiv.
Lasă un răspuns