Nori şi furtuni se abat asupra organizaţiei teritoriale Ungheni a PL?
Ungheneanul Mihai Goian, fost membru al Partidului Liberal, a decis să-şi spună of-ul în public. La finele anului trecut, a păşit pragul redacţiei „Expresul”. „Nu vă este frică să publicaţi declaraţiile mele?”, ne-a întrebat din start. I-am răspuns că într-o societate democratică fiecare are dreptul la opinia sa, iar frica trebuie să dispară din fiecare dintre noi.
Timp de un an, Mihai Goian a fost vicepreşedinte al organizaţiei de tineret Ungheni a Partidului Liberal. A fost un membru activ şi, se pare, a ţinut la formaţiunea din care a făcut parte. Cel puţin, ori de cîte ori „Expresul” şi-a permis să critice unele acţiuni ale acesteia, şi-a îndrepat săgeţile, uneori chiar veninoase, spre noi.
Acum a plecat. De ce? Mihai Goian îşi spune punctul de vedere.
„Timp de un an, cît am fost în PL, nu am avut cuvîntul meu. În organizaţia teritorială Ungheni a PL totul decide numai Anatol Arhire, preşedintele acesteia. Eu credeam că, dacă e vorba de un partid cu o doctrină liberală, toţi au dreptul la cuvînt. Din păcate, am dat de o formaţiune totalitară, de un lider cu apucături dictatoriale. Am venit de mai multe ori cu propuneri, dar domnul Arhire, deşi promitea că le va lua în calcul, în realitate făcea cu totul altfel. Au fost cazuri cînd biroul permanent vota, în majoritate, într-un fel, iar el decidea apoi cu totul altfel.
De exemplu, listele electorale pentru alegerile locale au fost făcute aşa cum a hotărît el cu Natalia Rotaru (vicepreşedinte al organizaţiei teritoriale Ungheni a PL – nota redacţiei). Este adevărat, se făceau consultări, dar nu s-a ţinut cont niciodată de ele. Au fost admişi foști comuniști, chiar dacă biroul vota aproape în unanimitate să nu fie acceptaţi. Vă dau un exemplu. Toţi, cu excepţia feciorului lui Anatol Arhire, s-au propunţat clar împotriva candidaturii lui Dumitru Paladi din Bumbăta (în prezent, consilier raional PL – nota redacţiei), o persoană care numai liberal nu este. Peste noapte ne-am trezit cu el în liste. Anatol Arhire a dus actele la comisia electorală, l-a înregistrat.
Se ştie bine că rezultatele PL la Ungheni au fost foarte slabe. Regretatul Mihai Viziru îi spunea în faţă lui Anatol Arhire că-i vina lui. Acesta, încetul-cu încetul, l-a marginalizat.
Aici, la Ungheni, tineretul e folosit de Anatol Arhire doar ca şi carne de tun, este chemat numai atunci cînd are nevoie să împartă fluturaşi, să încleie afişe sau pentru a regla nişte conturi. De exemplu, cu presa (citeşte „Expresul”). Tot spunea:
„Ia vedeţi ce scrie acolo presa pe internet, nu muriţi pe facebook”. Eu mă străduiam să nu atac.
Iniţial, m-au prevenit mai mulţi: „Fii atent cu Anatol Arhire, căci e periculos”. M-am convins că este aşa, după ce am plecat din PL. M-am angajat la Serviciul control finaciar şi revizii. Datorită lui, am fost presat şi am demisionat. Dar am plecat cu capul sus. Nu mor de foame.
Am spus deja că nu există libertate de opinii în organizaţia teritorială a PL. Iar Anatol Arhire spune mereu: cui nu-i place, să plece. În plus, ne zicea deseori că-i place să se răzbune pe oameni astfel, ca acei oameni să se scalde în urină. Iată ce învăţa Arhire tineretul liberal! Nu cred că răzbunările pe care le face dînsul ajută la ceva. În plus, Anatol Arhire crede că totul e în mîinile lui. Puterea l-a îmbătat şi nu se gîndeşte că, într-o bună zi, va rămîne în partid doar el. Sînt semnale că vor pleca mulţi. Oamenii sînt dezamăgiţi. El are o manie: dacă îţi spui un alt punct de vedere, diferit de al lui, imediat te etichetează că ai lucra ori pentru un alt partid, ori pentru serviciile secrete. Îşi permite să spună despre foarte multă lume cuvinte murdare. Pentru mine au fost şocante cuvintele dînsului spuse în adresa unor oameni respectaţi în tot raionul, pe care, însă, el îi urăşte sau are ceva personal cu ei. Nu-i stă bine unui fost deputat, unui vicepreşedinte de raion şi unui lider de partid să adopte un asemenea limbaj şi un asemenea comportament”.
L-am contactat pe Anatol Arhire, solicitîndu-i să comenteze acuzaţiile pe care i le aduce un fost coleg de partid. „Eu l-am tratat părinteşte pe Mihai Goian, am pus un cuvînt mare şi greu pentru el atunci cînd a participat prima dată la un concurs de angajare şi n-a făcut faţă. O spun chiar cu riscul de a fi acuzat de trafic de influenţă. L-am tratat părinteşte. La alte declaraţii nu răspund, pentru că acuzaţiile cu care vine îl vizează nu numai pe Arhire, dar toată conducerea filialei. Rog să contactaţi cei 18 membri ai biroului”, ne-a spus dînsul.
Lucia Bacalu
P.S. Acuzaţiile aduse lui Anatol Arhire sînt mult mai multe şi mult mai grave. Redacţia a decis să nu le publice atîta timp cît nu sînt prezentate şi probe elocvente. Nu i-am contactat nici pe cei 18 membri ai biroului, căci nu sînt vizaţi de acuzaţiile lui Mihai Goian.
Lasă un răspuns