Ziua Națională a Albinei, marcată în premieră în Republica Moldova

Pe 20 mai 2025, Republica Moldova marchează pentru prima dată Ziua Națională a Albinei. Sărbătoarea a fost instituită anul trecut de Parlament, la inițiativa Asociației Naționale a Apicultorilor, și are ca scop promovarea consumului de miere și produse apicole în rândul populației, scrie moldpres.md.

Apicultura este o activitate tradițională în majoritatea localităților din țară, iar autoritățile susțin că promovarea produselor autohtone va contribui la îmbunătățirea sănătății publice și la dezvoltarea pieței interne și externe.

Ministerul Agriculturii precizează că inițiativa poate stimula aplicarea unor tehnologii moderne în domeniu și crearea de noi parteneriate comerciale.

Albinele sunt responsabile pentru polenizarea a peste 75% dintre plantele înflorite și contribuie direct la 35% din alimentele pe care le consumăm zilnic. Fără ele, multe culturi agricole esențiale – de la fructe și legume până la semințe oleaginoase – ar fi compromise. În ciuda importanței lor, albinele sunt tot mai amenințate de pierderea habitatelor, utilizarea pesticidelor toxice și efectele schimbărilor climatice.

Ce putem face pentru a proteja albinele?

ANSA recomandă o serie de măsuri simple, dar eficiente:

  • Plantarea de flori melifere, precum lavanda, trifoiul sau floarea-soarelui;
  • Reducerea utilizării pesticidelor periculoase și promovarea agriculturii ecologice;
  • Sprijinirea apiculturii locale și sustenabile;
  • Informarea și educarea comunităților cu privire la importanța albinelor.

Totodată, autoritatea sanitar-veterinară încurajează apicultorii și agricultorii să utilizeze Sistemul Informațional „BeeProtect”, o aplicație națională care permite comunicarea rapidă între apicultori și fermieri, în scopul prevenirii intoxicațiilor accidentale ale coloniilor de albine cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți.

Menționăm că, Ziua Națională a Albinei coincide cu Ziua Mondială a Albinelor, instituită de ONU în 2017, care subliniază rolul esențial al polenizatorilor în agricultură și securitatea alimentară.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *