Fermierii din Republica Moldova amenință cu noi proteste

Foto: Expresul

Fermierii din Republica Moldova amenință cu proteste. Primii care ar putea ieși în stradă „în viitorul apropiat” sunt agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir, avertizează Asociația „Forța Fermierilor”. Agriculturii critică într-o declarație publică acțiunile Guvernului și insistă pe declararea stării de urgență în agricultură, ca fiind singura soluție considerată viabilă pentru a opri acumularea penalităților pentru fermierii afectați de secetă, scrie moldova1.md.

Asociația susține că sprijinul de 100 de milioane de lei, anunțat recent de Guvern, „este ineficient și mult prea mic” pentru a stabiliza sectorul agricol, afectat grav de condițiile climatice. Fermierii solicită, în acest context, măsuri suplimentare și pe termen lung.

„Răbdarea agricultorilor s-a epuizat, iar timp de așteptare nu mai este. Au trecut mai mult de două luni din momentul ce am atenționat Guvernul asupra gravității situației și măsurilor urgente necesare de implementat. Deja sunt peste 40 zile de la crearea Comisiei Speciale pentru Agricultură de către Parlament. Superficialitatea Guvernului și ignorarea din partea Parlamentului a acestei grave probleme sectoriale, ce afectează direct peste 1,5 milioane de locuitori ai țării, au determinat agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir să decidă începerea protestelor în viitorul apropiat”, anunță „Forța Fermierilor”.

Asociația anunță că va susține protestele fermierilor și că va iniția consultări la nivel de țară cu toți agricultorii. Contactat pentru un comentariu, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, nu a răspuns la apeluri.

Menționăm că Guvernul a alocat, în ședința din 4 septembrie, 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli, urmare a secetei și arșiței puternice din această vară. Șeful Executivului a dat asigurări că identificarea resurselor suplimentare pentru sprijinirea fermierilor va continua.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, au fost întocmite 5.792 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 297 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *