Șase ani de închisoare și amenzi usturătoare riscă să primească șoferii care încearcă să mituiască polițiștii

Imagine simbol. Sursa foto: politia.md

Au sperat că vor scăpa basma curată, dar acum riscă amenzi de până la 200 de mii de lei. Doar în primele șase luni ale anului, circa 170 de persoane au încercat să mituiască oamenii legii pentru a se eschiva de la răspundere penală. Cele mai frecvente cazuri de corupere a polițiștilor au loc pe șosele, pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate sau încălcarea limitei de viteze.

Potrivit Poliției, de la începutul anului  2024, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 170 de  cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, în vederea eschivării de la răspunderea juridică.

Deși cetățenii sunt avertizați despre consecințele coruperii funcționarilor publici cu statut special, aceștia ignoră prevederile legale și continuă în mod abuziv să propună și să ofere polițiștilor bani, pentru a face oamenii legii să ignore încălcările constatate. Conform datelor statistice, cele mai răspândite cazuri de corupere activă se comit în domeniul rutier.

Astfel, conducătorii auto obișnuiesc să propună polițiștilor de la zeci până la mii de lei, în valută națională sau străină, pentru a nu fi documentați pentru comiterea diverselor încălcări cum ar fi: conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, încălcarea limitei de viteze, lipsa permisului de conducere, neacordarea priorității pietonilor sau cicliştilor, transportarea minorului fără scaun special.

Urmare a raportării imediate a denunțurilor de către angajații poliției, au fost inițiate 135 de cauze penale pentru comiterea infracțiunii de „corupere activă”, iar cetățenii riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă până la 200.000 de lei.

Oamenii legii reiterează că darea de mită unui funcționar public atrage răspunderea penală şi este calificată în calitate de infracţiune contra bunei desfăşurări a activităţii în sfera publică.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *