Votat. Mașinile cu volanul pe dreapta vor circula pe drumurile naționale după modificările tehnice corespunzătoare

Imagine simbol, sursa economica.net

În Republica Moldova vor fi scoase restricțiile în ceea ce privește mecanismele legate de direcție ale automobilelor. Astfel, șoferii vor putea circula pe drumurile din țara noastră cu vehicule care au volanul amplasat pe dreapta, cu respectarea anumitor condiții tehnice. Un proiect în acest sens a fost votat în cadrul ședinței Guvernului, la 8 mai, scrie agora.md.

Vehiculele care au volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale, pentru admiterea în circulație pe drumurile publice va fi necesar să îndeplinească cumulativ următoarele condiții tehnice:

a) echiparea cu oglinzi speciale periscopice, care asigură o vizibilitate mai bună în partea stângă;

b) echiparea cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina farurilor pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală și/sau automată a modului de direcționare a farurilor.”

Totodată, Conducătorii vehiculelor aflate în trafic internațional sunt obligați să confirme achitarea taxei pentru folosirea drumurilor în conformitate cu prevederile legislației fiscale.

În același timp, unul dintre avantajele acestui proiect, potrivit ministrului Afacerilor Interne, este că ar urma să fie facilitat accesului diasporei pe teritoriul țării.

„Proiectul stabilește regulamentele tehnice care trebuie îndeplinite de către vehiculele care au volanul amplasat pe partea dreaptă (…) Mai mult, asigură dreptul cetățenilor, în special a celor sosiți din diasporă, de a utiliza vehicule pe drumurile publice din R. Moldova cu excluderea restricțiilor în ceea ce privește mecanismele legate de direcție”, a spus Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

Hotărârea a fost adoptată după ce au fost identificate neconcordanțe între prevederile Legii privind siguranța traficului rutier și cele ale Regulamentului circulației rutiere. În timp ce cea din urmă interzicea circulația pe drumurile publice a vehiculelor care au volanul amplasat pe partea dreaptă, cu excepția celor aflate în traficul internațional, în Lege se arată că „vehiculele care au volanul amplasat pe partea dreaptă pot circula pe drumurile publice ale Republicii Moldova numai dacă îndeplinesc condițiile tehnice prevăzute în Regulamentul circulației rutiere”.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La sfârșitul lunii februarie curent, Parlamentul a adoptat un amendament potrivit căruia automobilele care au volanul amplasat pe dreapta vor putea circula după ora 22, doar cu condiția că proprietarul va executa acele modificări tehnice pentru garantarea siguranței celorlalți participanți la traficul rutier. Acest lucru presupune adaptarea asimetrică a farurilor sau folosirea unor abțibilduri speciale care se vor aplica direct pe farurile automobilului.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *