Situația la Ungheni: 141 de persoane infectate cu HIV și 19 cazuri de SIDA

La Ungheni, în evidența medicului infecționist sunt 141 de persoane infectate cu HIV, dintre care 19 în stadiu SIDA (12 bărbați și 7 femei). Din cele 141 de persoane, 3 sunt copii. Despre acest lucru a anunțat Alexandr Cornei, șeful Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni. „Din numărul persoanelor aflate în evidență, 139 de persoane primesc regulat tratamentul, iar două persoane au abandonat.”, a subliniat șeful DCSP Ungheni.

Din 2021, evidența persoanelor infectate cu HIV și bolnave, consilierea pre și posttestare, tratament antiretroviral – se efectuează în cabinetul de boli infecțioase a secției consultative a Spitalului raional Ungheni.

Conform datelor estimative, actualmente, în republică trăiesc cu HIV peste 17 mii de persoane, dintre care doar 11 297 persoane își cunosc statutul său. Astfel, 5737 persoane infectate cu HIV nu sunt depistate și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibil, prezentând o sursă de infecție în răspândirea acesteia, iar testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV rămâne a fi una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. În prezent, beneficiază de tratament antiretroviral 8 509 persoane. „Spre deosebire de anii precedenți în care infecția cu HIV se înregistra în rândul tinerilor de vârstă reproductivă, în anul 2023 infecţia cu HIV se înregistrează în rândul persoanelor de vârsta 40 ani și mai mult, ceea ce semnifică o depistare tardivă a acestei infecții”, a subliniat Alexandr Cornei.

În țara noastră, deși există tratament accesibil pentru infecția HIV, anul trecut, de boli asociate HIV/SIDA au murit 273 de oameni. Ziua comemorării persoanelor decedate de SIDA este sărbătorită anual, în cea de-a treia duminică a lunii mai și reprezintă una dintre cele mai importante mișcări împotriva infecției cu HIV/SIDA.

„Astfel, marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă oportunitatea de sporire a nivelului de conștientizare despre infecția HIV/SIDA în rândul populației, în special, în rândul tinerilor. Un alt factor este și creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV/populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, asigurarea accesului la servicii calitative de diagnostic și tratament a persoanelor care trăiesc cu HIV și grupurilor vulnerabile, consolidarea capacității în sectorul civil și sistemele comunitare”, a mai adăugat șeful DCSP.

Datorită suportului financiar din partea Fondului Global și UNAIDS Moldova, în perioada 19 mai – 19 iunie, va fi organizată campania socială cu sloganul „Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV” în rândul populației generale și grupurilor cu risc sporit de infectare. Campania va include o serie de evenimente și activități cu privire la importanța testării HIV, cunoașterii propriului statut, prevenirii răspândirii virusului respectiv și cunoașterii beneficiilor inițierii tratamentului antiretroviral.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *