ASP: „Primul buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova este gratuit”

Primul buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova se eliberează gratuit, în termen de 20 de zile lucrătoare, la orice centru multifuncțional, indiferent de domiciliul solicitantului, anunțul a fost făcut de Agenția Servicii Publice (ASP). Conform datelor statistice, în anul 2023, Agenția Servicii Publice a eliberat gratuit 22 338 de buletine de identitate cetățenilor Republicii Moldova care au implinit vârsta  de 16 ani.

Pentru depunerea cererii de eliberare a buletinului de identitate este necesară prezența copilului, însoțit de reprezentantul legal (unul dintre părinţi, tutore sau curator). Documentele necesare: certificatul de naștere al copilului, buletinul de identitate al reprezentantului legal (precum și alte documente, după caz).

„Pentru a nu sta în rând la ghișee, vă recomandăm să vă programați vizita la ASP online,  prin intermediul paginii oficiale a ASP www.asp.gov.md (https://programare.asp.gov.md)”, spun reprezentanții ASP.

Totodată, Agenția Servicii Publice îndeamnă absolvenții cursului gimnazial ai instituțiilor de învățământ general din Republica Moldova, dar și părinții acestora, care potrivit prevederilor legale sunt împuterniciți să reprezinte minorii, precum și administrațiile direcţiilor de învăţământ şi ale instituţiilor de învăţământ general să întreprindă acțiuni în vederea obținerii de către discipoli a primului buletin de identitate.

Potrivit Registrului de stat al populației, la situația 17 mai 2024, circa 100 939 de copii au împlinit vârsta de 16 ani sau vor împlini vârsta de 16-17 ani până la data de 30 iunie 2024, dintre care: 58492 de persoane dețin deja buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova valabil iar, 4527 au buletin de identitate nevalabil sau termenul de valabilitate al căruia va expira până la data de 30.06.2024,  între timp 37920 de cetățeni nu au obținut buletin de identitate.

Amintim că cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să dețină buletine de identitate, începând cu vârsta de 16 ani.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *