Un nor de praf saharian a pus stăpânire pe Republica Moldova

Imagine: Expresul

Un nor de praf saharian traversează teritoriul Republicii Moldova, iar în urma ploii din această noapte particulele de nisip s-au depus pe sol și alte suprafețe. În special, depunerile au fost observate de conducătorii auto care și-au găsit mașinile acoperite cu nisip, scrie moldova1.md.

„În noaptea aceasta am avut traversarea unui front atmosferic care a captat și particule de praf saharian. În această dimineață când toată lumea a observat erau depuse aceste particule pe mașini. Acest front atmosferic va traversa practic pe parcursul zilei de astăzi și pe la miezul nopții deja se va duce definitiv de pe teritoriul nostru”, a explicat pentru Moldova 1 șeful Direcției prognoze meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), Ghenadie Roșca.

„Nu avem de ce să ne facem griji, pentru că stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic din Chișinău nu a înregistrează depășirea poluanților în aer. Respectiv praful va putea fi observat în zonele unde vor fi înregistrate averse. Doar persoanele care sunt alergice la praf ar putea să simtă un disconfort, însă dacă la noi nu avea să fie înregistrate ploi nici nu avea să observăm acest lucru”, a explicat Radu Stratuța, directorul adjunct al Agenției de Mediu, pentru zdg.md. 

Acest nor de particule a trecut și prin Grecia. Imagini postate pe rețelele de socializare au arătat o furtună de nisip care a colorat, marți, cerul în nuanțe intense de portocaliu.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova, ploile se vor menține și în prima parte a zilei de astăzi, mai mult în nordul republicii. Acest fapt va duce la curățarea atmosferei, pe parcursul zilei, de praf saharian.

Potrivit Centrului European de prognoza, acesta ar fi al patrulea val de praf saharian care ajunge deasupra Europei.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *