Ținuta zilei de astăzi sunt blugii. Vezi de ce

Imagine: thebrownandwhite.com

În ultima zi de miercuri din luna aprilie, la nivel internațional, a devenit cunoscută ca Denim Day. Cu alte cuvinte, ținuta zilei de astăzi sunt blugii. Aceasta este o campanie în semn de protest împotriva concepțiilor greșite care există din jurul motivelor pentru care femeile sunt violate. Mai mult, aceasta este și o mișcare de conștientizare a agresiunii sexuale. Iar de unde se trage inițiativa, vezi în articolul de mai jos, scrie agora.md. 

Denim Day este o campanie desfășurată în ultima zi de miercuri din aprilie, care este considerată luna conștientizării agresiunii sexuale. „Nu există nicio scuză și nicio invitație la viol” este sloganul Denim Day.

Povestea Denim Day începe în Italia, în 1992, când o tânără de 18 ani a fost violată de instructorul auto de 45 de ani care o ducea la prima ei lecție de condus. Ea a raportat violul, iar autorul a fost arestat și urmărit penal. Însă, ulterior acesta a fost condamnat pentru viol și condamnat la închisoare.

Ani mai târziu, Curtea Supremă italiană a anulat condamnarea, iar autorul a fost eliberat. Judecătorii au considerat că odată ce victima purta blugi foarte strâmți, ea a trebuit să-l ajute să și-i scoată, iar prin scoaterea blugilor nu a fost vorba de viol, ci de sex consimțit. Acest lucru a devenit cunoscut în toată Italia sub numele de „alibiul blugilor”.

Furioase din cauza verdictului, femeile din Parlamentul italian au lansat un protest purtând blugi pe treptele Curții Supreme. Acest protest a fost preluat de presa internațională, care a inspirat Senatul și Adunarea din California să facă același lucru pe treptele Capitoliului din Sacramento.

Patti Occhiuzzo Giggans, directorul executiv al organizației Peace Over Violence, a văzut acest lucru în mass-media și s-a gândit că toată lumea ar trebui să poarte blugi pentru a protesta împotriva tuturor miturilor despre motivele pentru care femeile și fetele sunt violate. Astfel, a apărut Denim Day in Los Angeles. Primul eveniment Denim Day in LA a avut loc în aprilie 1999 și de atunci a continuat anual.

Astfel, fiind cea mai longevivă campanie de prevenire și educare în domeniul violenței sexuale din istorie, Denim Day le cere membrilor comunității, oficialilor aleși, întreprinderilor și studenților să facă o declarație socială odată cu declarația lor de modă, purtând blugi în această zi, ca mijloc vizibil de protest împotriva concepțiilor greșite care înconjoară violența sexuală.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *