Serghei Bugăescu, pompier: „Această profesie este foarte complexă și dificilă”

Intră în case cuprinse de flăcări, se aruncă în apă, caută printre dărâmături și desfășoară lucrări de descarcerare în cazul accidentelor rutiere, coboară în fântâni, urcă la înălțimi… Vorbim despre pompieri și salvatori, oamenii pe care îi chemăm în ajutor atunci când ni se întâmplă o nenorocire sau o situație excepțională. Să salveze vieți – de cele mai multe ori riscându-și propria viață – este profesia pe care și-au ales-o și o îndeplinesc cu mult devotament, disciplină, curaj și multă muncă.

La data de 5 aprilie, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Salvatorului. În acest context, pentru a afla mai multe din spatele acestei meserii, noi am discutat cu unul din angajații Direcției Situații Excepționale Ungheni.

Serghei Bugăescu este pompier superior al Unității Salvatori și Pompieri din Ungheni, care activează în acest domeniu de peste 10 ani.

– Cum arată o zi din viața unui pompier salvator? Care sunt principalele acțiuni și sarcini pe care le aveți de îndeplinit?

Graficul de lucru într-o tură este de 24 de ore, fiind unul bine organizat, împărțit pe activitățile și sarcinile pe care le avem de realizat, dar și foarte încărcat. Avem orarul zilei și fiecare angajat își îndeplinește cu strictețe ceea ce are de realizat. Fiecare tură este diferită, nu poți ști din timp la ce intervenție vei pleca și când te vei întoarce. Uneori, sunt zile suprasolicitate în care, fiecare minut e prețuit și nici timp pentru o pauză nu ai. Însă, sunt și zile în care nu avem nicio ieșire.

La fiecare ieșire te întâlnești cu situații imprevizibile, nu e nici una la fel, toate sunt diferite. Deci, sarcina noastră de bază este să fim mereu pregătiți de a ieși la chemare, oricare nu ar fi aceasta, să întreținem tehnica pe care o avem în dotare pentru a interveni promt în orice secundă.

– Ce v-a determinat să deveniți pompier salvator?

După efectuarea serviciului militar, mi-a plăcut din start acest domeniu și am hotărât că aici e locul în care mi-aș dori să activez. Nu pot să explic de ce anume am ales această direcție, de a lucra ca și pompier, însă sigur e un lucru: mi-a plăcut și m-am regăsit în acest serviciu. Este ceea ce îmi place să fac.

– Care au fost cele mai grele intervenții la care ați participat în toată această perioadă de când activați?

Cea mai grea intervenție la care am participat a fost chiar în anul în care venisem la lucru. Este vorba despre cazul de la Morenii Noi, în care și-au pierdut viața 13 oameni, iar aproape 40 de persoane au fost traumați. Fiecare avea schilodită fie o mână, fie un picior, diferite răni în regiunea capului, a corpului. Pe terenul cela erau zeci de oameni care suferiseră diferite traume țipau de durere, strigau după ajutor. Din punct de vedere psihologic, a fost extrem de greu. Însă, ne-am mobilizat și am început să ajutăm persoanele care erau într-o stare foarte gravă ca să le îmbarcăm în ambulanță.

Această profesie este foarte complexă și dificilă. Dacă e să te oprești puțin și să analizezi toate aceste detalii cu care ne ciocnim în această meserie, atunci pur și simplu te poți bloca. Însă, eu mă strădui să nu mă concentrez asupra emoțiilor, ci încerc să mă mobilizez, să-mi îndeplinesc sarcinile și acțiunile necesare la o intervenție.

– Că tot ați menționat despre intervenții, la ce riscuri vă expuneți atunci când vă duceți la o chemare?

Odată ce a fost declanșată alarma, pericolul ne poate pândi chiar din următoarea secundă. Dar cel mai periculos este ceea ce nu putem vedea, cum ar fi pericolul de electrocutare sau gazele nocive, care uneori nu se simt. De aceea, mereu ne asigurăm să nu fie scugeri de gaz, să fie întrerupt curentul electric, dacă sunt butelii de gaz să fie evacuate, ca să putem activa în siguranță și să lichidăm consecințele.

– Dacă e să ne referim la intervențiile sub apă, ați fost implicat în astfel de misiuni?

Da, am fost implicat și în astfel de intervenții. Ceea ce face dificilă o astfel de intervenție este faptul că în apă vizibilitatea este zero, iar echipamentul special pe care-l îmbrăcăm cântărește nu mai puțin de 30 kg. Dar ne bazăm pe faptul că lucrăm mereu în echipă, avem încredere unii în alții și ne susținem și ajutăm reciproc.

Prima mea intervenție în calitate de scafandru o țin minte și acum. Se înecaseră două fete la Măcărești și noi am fost chemați pentru a le găsi. Căutările au fost destul de dificile. Una dintre fate a ieșit la suprafață în decurs de 2 – 3 zile, iar cea de-a doua a fost nevoie și de intervenția scafandrilor de la Chișinău și împreună am găsit-o.

– Cum vă pregătiți atât la nivel fizic, cât și psihologic pentru a face față situațiilor excepționale?

Consider că un rol destul de important îl joacă antrenamentele. Odată ce am intrat în gardă, ziua este organizată în baza unui orar bine stabilit. Avem ore de sport, pregătirea profesională, teoretică și practică. În afară de aceasta, periodic plecăm la cursuri specializate la Chișinău.

În cadrul Direcției avem și un psiholog care ne oferă suport și informațiile necesare și specifice meseriei noastre. De asemenea, suntem instruiți cum putem oferi ajutor psihologic altor persoane pătimite, sau cum să reacționăm noi înșine în anumite cazuri excepționale. Nu de puține ori s-a întâmplat când unul dintre pompieri s-au dus la o intervenție în care erau implicate rudele sale. Vă dați seama în ce stare psihologică se află la moment pompierul? În cazurile astea pompierii sunt consiliați, dar periodic trecem și testul psihologic.

– Dotările actuale din cadrul Direcției Situații Excepționale vă permit să interveniți promt la intervenții?

În ultimii ani, la acest capitol am fost dotați destul de bine. Dacă în primii ani când am început să activez erau autospeciale vechi, acum avem totul modern. Desigur, mereu este loc de mai bine, dar cu siguranță, la moment situația este bună. Pe Direcție (Călărași, Ungheni, Nisporeni) avem în jur 40 de autospeciale. La moment nu dispunem de autoscară, dar se preconizează ca în 2025 să fim dotați cu autoscară și o autocisternă suplimentară.

– Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un pompier salvator?

Iscusința de a ieși din orice situație, indiferent de cât de gravă nu ar fi, să fie atent și echilibrat din punct de vedere psihologic, pentru că avem parte de situații cu impact emoțional puternic. Uneori, poate nu este atât de important să fii puternic fizic, ci moral, pentru a face față tuturor problemelor și greutăților care apar atunci când îți desfășori activitatea.

De altfel și sloganul nostru sună în felul următor: Devotament. Curaj. Sacrificiu.

– Ce sfaturi ați oferi celor care doresc să urmeze o carieră în acest domeniu?

Este o profesie foarte interesantă, în fiecare zi te ciocnești de ceva nou, nici o zi nu se repetă, nu este nici o rutină, ci doar multă muncă și disciplină. Mereu suntem în serviciul cetățenilor, ale celor care au nevoie de ajutor.

Ca să devii totuși un pompier adevărat, este nevoie de devotament. Un pompier salvator nu poate acționa niciodată de unul singur, ci conlucrăm în echipă. Ne bazăm pe încredere.

Autor: Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *