„Paradoxul în caricatură” – o expoziție semnată de ungheneanul Victor Crudu și expusă la muzeul din Ungheni

Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni găzduiește expoziția de caricatură „Paradoxul în caricatură”, semnată de ungheneanul Victor Crudu, pictor, caricaturist, dar și restaurator de covoare tradiționale în aceeași instituție. Lansarea a avut loc duminică, 7 aprilie, chiar de ziua caricaturiștilor.

Astfel, cei care vor călca pragul Muzeului de Istorie și Etnografie în următoarea perioadă, vor avea ocazia să admire și să contempleze asupra caricaturilor expuse. Caricaturile sale redau într-o formă vizuală anumite realități prin care fie ridicularizează, fie atrage atenția asupra unei probleme socio-umane.

„Cineva mă întrebase la lansarea expoziției ce înseamnă „Paradoxul în caricatură” și nu știam cum să-i explic. Dar, până la urmă, unele desene de la sine vorbesc depre paradoxul unor situații, care de regulă sunt niște contradicții”, spune Victor Crudu.

Temele abordate în caricaturile satirice pe care le realizează sunt universale, mai puțin cu tentă politică. „De regulă, eu nu lucrez asupra unei teme stabilite. Sunt unele concursuri care au o temă concretă și mie îmi vine greu să redau, dar e mult mai simplu atunci când am temă liberă, îți vine ideea și începi să lucrezi la ea”, mai specifică caricaturistul.

Nu poate să spună cu precizie cât timp îi ia să lucreze la o caricatură, dar spune că de la idee și până la caricatura propriu-zisă este o cale destul de anevoioasă. „A apărut ideea, apoi o transpui pe hârtie, după care începi a o lucra, să-i alegi tehnica, stilul…. Dacă la prima vedere pare că nu e nimic greu, totuși ca să realizezi o caricatură este nevoie de multă muncă, dar și timp”, a mai subliniat dânsul.

Drumul parcurs în caricatură

Victor Crudu spune că nu s-a născut cu talent pentru caricatură, ci acest lucru l-a dezvoltat în timp. Fiind elev la Școala de Arte Plastice din Ungheni, Victor Crudu a fost îndrumat spre această direcție de către Petru Furculiță, profesorul lui de la Școala de Arte Plastice, acestuia fiindu-i dedicată și expoziția „Paradoxul în caricatură”. „Din păcate, în prezent nu mai cunosc nimic despre el, unde se află, cu ce se ocupă. Atunci când ne învăța pe noi, el tot făcea caricatură și o parte din ele erau publicate în revista „Chipăruș”. Iar prima mea publicație a caricaturii semnate de mine a fost tot în acea revistă, prin anii 1980. Eram foarte bucuros să-mi văd desenul meu în revistă și încă să mai primesc și un onorariu pentru acesta. De acolo am pornit-o, treptat, treptat, până am ajuns la expoziții internaționale”, își amintește el.

Prima lansare a unei lucrări la o expoziție internațională a fost în anul 1985, în Gabrovo, Bulgaria. „Pe atunci, informație era foarte puțină despre expozițiile care se desfășurau peste hotare. Primul anunț și regulament pe care l-am citit despre concurs, l-am luat din revista de satiră și umor „Urzica”, care se edita în România. Atunci, într-un noroc, am zis să trimit și eu caricatura mea. După, am primit catalogul de la expoziția din Gabrovo și mergeam cu ea de la poștă foarte emoționat. Mă gândeam dacă lucrarea mea se află sau nu în acel catalog. Când am descjis revista am văzut că lucrarea mea se regăsește printre numeroasele lucrări din diferite țări participante”, își mai amintește caricaturistul.

Apoi, timp de 10 ani, din varii motive, Victor Crudu nu a mai realizat caricaturi. Dar avea un vis: să ajungă la Gabrovo, pentru a vizita vestita Casă de satiră și umor. „La o distanță de 10 ani, am mai trimis o lucrare și am fost invitat în Gabrovo. Visul meu se împlinise, ajunsesem acolo unde îmi dorisem cel mai mult. Odată ajuns la Gabrovo, am fost la acea Casă de Satiră și Umor, iar pe lângă frontonul clădirii se arborau toate drapele țării participante, iar printre ele era și drapelul țării noastre, iar eu – reprezentantul aceste țări”, mai povestește caricaturistul.

În Casa respectivă exista și o bibliotecă imensă, iar Victor Crudu nu a putut să treacă pe alături. Răsfoind revistele, a dat de o revistă în care erau publicate mai multe anunțuri despre concursuri și festivaluri, regulamentele și adrese pe care și le notase. Apoi a trimis lucrările la acele concursuri. Iată de atunci, numele şi lucrările sale au devenit notorii în întreaga lume. Acum se poate lăuda cu un palmares bogat cu peste 200 de premii obținute atât în țară, cât și peste hotare.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *