Dumitru Racoviță este primul judecător evaluat pozitiv pentru Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor

Imagine: Judecătoria Ungheni

Candidatul la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Racoviță, a promovat evaluarea Comisiei Vetting. Potrivit Comisiei, judecătorul Dumitru Racoviță, de la Judecătoria Ungheni, întrunește criteriile de integritate financiară și etică prevăzute în Legea 26/2022, conform căreia a fost evaluat.

Decizia Comisiei Vetting a fost expediată candidatului și CSM-ului, instituția responsabilă de organizarea concursului, în acest caz. Rezultatul evaluării a fost publicat pe pagina web a Comisiei www.vettingmd.eu. Între timp, Dumitru Racoviță a notificat Secretariatul Comisiei că nu se opune publicării deciziei. Decizia poate fi consultată AICI.

În concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor s-au înscris 13 candidați, care au fost transmiși Comisiei Vetting pentru evaluare. Dintre aceștia, o candidată s-a retras. Din cei 12 rămași în concurs, patru au participat deja la audieri, printre care și Dumitru Racoviță. Deciziile privind ceilalți trei candidați audiați sunt pendinte.

Candidații la CSM și în Colegiile CSM, înscriși în concurs după 1 septembrie 2023, sunt evaluați de Comisia Vetting, așa cum stabilește Legea 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

NOTĂ: Dumitru Racoviță a obținut diploma de licență în drept la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne în 2011, iar diploma de master în 2012, la aceeași instituție. A fost numit în funcția de judecător în luna martie 2017. Din 2019 deține funcția de profesor la Centrul de excelență în securitatea frontierei al Ministerului Afacerilor Interne. În 2020, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor a evaluat activitatea judecătorului Dumitru Racoviță de la Judecătoria Ungheni, atribuindu-i calificativul ”Foarte bine”. Tot în 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii i-a conferit gradul V (cinci) de calificare.

Comisia Vetting a fost creată prin Legea nr. 65 din 30.03.2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) și efectuează trei tipuri de evaluări: vetting-ul actualilor și viitorilor judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ), pre-vetting-ul candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în cele două colegii din subordinea CSM și vetting-ul unor categorii de judecători, așa cum este stipulat în Legea nr. 252/2023.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *