VIDEO/ Locuință eficientizată energetic – economie la factură. De ce e nevoie să-ți eficientizezi casa

Peste tot în lume oamenii au devenit din ce în ce mai interesați de locuințe cu un consum de energie scăzut, care tinde spre „zero”. Nu sunt o excepție nici unii moldoveni, care în ultimii ani au investi în așa zisele „case pasive”, adică locuințe cu un standard de eficiență energetică înalt.

Este și cazul Angelei Marineac din municipiul Bălți care și-a instalat panouri solare pe acoperișul casei. Femeia speră să-și recupereze investițiile de următorii trei ani. Ea spune că pe timp de iarnă sumele în facturi s-au redus cu peste 50 la sută, iar când afară e cald economiile se ridică și până la 90%. „Totul a început să funcționeze din luna octombrie (2023), adică am redus cheltuielile la jumătate, dar așa să facem un calcul, să înceapă din primăvară până în toamnă să funcționeze bateriile, cred că reducem la minimum cheltuielile. După calculul nostru în decurs de 3 ani, nu mai mult, în 3 ani noi ne recuperăm cheltuielile.”, spune ea.

Toată energia electrică pe care o produc panourile solare este consumată pentru obținerea unui confort termic în locuință anul împrejur.

„Ideea ne-a venit, adică ne-am mai consultat, de la prieteni care și-au instalat baterei fotovoltaice, deoacere la așa o casă consumul de energie era mare și am hotărât. Să ne instalăm panourile fotovoltaice. Energia o folosim pentru, iată la momentul de față este iarnă, pentru încălzirea casei, adică podele calde și casa în general, iluminarea.”, mai spune ngelei Marineac.

Angela a luat decizia să-și efiecntizeze locuința după ce își instalase panouri fotovoltaice te teritoriul spălătoriei auto pe care o deține. Potrivit ei, în perioada primăvară – toamnă, procură de la furnizor doar 10 la sută din energia pe care o consumă.

„Spălătoria la noi absolut suta de procente numai pe energia electrică. La moment este iarnă, (taie pauza) la moment este în jumătate, cum era anul trecut luna ianuarie, în jumătate s-a redus conusmul.”, mai adaugă femeia.

Potrivit agenților economici care implimentează diverse soluții de eficientizare energetică în ultimul timp tot mai mulți oameni aleg să investească într-o casă pasivă, mai ales că unele investiții sunt subvenționate de stat.

„Promovarea energiilor regenerabile este o chestiune istorică, în Republica Moldova au început odată cu aplicarea legilor și mai ales a programelor de sprijin date de Guvern. Procentual cred că ar fi vorba de vreo 10-12 procente, ar costa instalația fotovoltaică în raport cu costul întregii construcții.”, spune inginerul Nicolae Barcaru.

Dacă optezi pentru o locuință a cărei consum este egal cu zero, trebuie să știi că vei scoate din buzunar o sumă cu 10 sau chiar cu peste 40% mai mare decât pentru construcția unei case obișnuite. Investiția este, însă, recuperată în cel mult zece ani, spun experții.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *