Toți bebelușii vor trece obligatoriu screening-ul audiologic. Spitalul raional Ungheni a primit un aparat de screening auditiv

Imagine simbol. Sursa: audionova.ro

La sfârșitului lunii decembrie, Spitalul raional Ungheni a primit un aparat de screening auditiv. Grație acestuia, toți bebelușii care se nasc la maternitatea din Ungheni beneficiază de testul auditiv pe loc.

„Acest aparat de screening este foarte important atât pentru instituția noastră, dar mai ales pentru copii, de aceea ne-am propus ca fiecare copil născut la maternitatea din Ungheni să treacă acest screening audiologic, pentru că depistarea la timp presupune o dezvoltare armonioasă a copiilor în viitor”, ne-a spus Elvira Stati, directoare interimară a Spitalului Raional Ungheni.

Potrivit dânsei, în primele 2 luni ale anului 2024 la maternitatea din cadrul Spitalului Raional Ungheni au fost de dipstați 8 noi-născuți cu supecție de surditate. „Aceștia au fost direcționați la Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău pentru monitorizare”, a subliniat Elvira Stati.

NOTĂ: Screening-ul audiologic la nou-născuți este primul şi cel mai important pas în depistarea precoce a surdității la copii. Acest screening nu restituie audiţia şi nu poate influenţa asupra numărului copiilor născuţi cu surditate, dar permite depistarea din timp a acestora, monitorizarea şi reabilitarea ulterioară care vor reduce consecinţele surdităţii în dezvoltarea lor.

De menționat că, în Republica Moldova a fost introdus screening-ul audiologic obligatoriu pentru toți nou-născuții. În acest sens, Ministerul Sănătăți (MS) a donat dispozitive medicale de screening audiologic neonatal tuturor Centrelor Perinatale din toată țara.  Iar specialiștii și lucrătorii medicali din centrele perinatale de toate nivelurile, au fost instruiți cu privire la utilizarea echipamentelor în diagnosticarea precoce a deficiențelor de auz la nou-născuți, în cadrul Centrului de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică a Clinicii „Emilian Coțaga”, a Institutului Mamei și Copilului (IMC).

IMC va asigura, în cadrul Centrului Republican de Audiologie, examenul audiologic complex al tuturor nou-născuților identificați cu probleme audiologice, stabilirea diagnosticului și a conduitei de tratament, inclusiv asistența medicală specializată, reieșind din necesitățile individuale ale fiecărui copil, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică.  La fel, instituția va crea și dezvolta, pe parcursul primului semestru al anului curent, evidența copiilor cu surditate și va asigura schimbul periodic de informații între instituțiile medicale, educaționale, sociale, în vederea asigurării monitorizării, reabilitării, recuperării și socializării oportune a copiilor.

Datele Ministerului arată că de la începutul anului curent, screening-ul audiologic a fost realizat la peste 1400 de nou-născuți din toată țara. La doi dintre nou-născuții examinați a fost confirmat diagnosticul de surditate.

Echipamentele, în valoare de circa patru milioane de lei, au fost donate de UNICEF, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei.

Gabriela Boxan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *