Începând de anul viitor vom avea buletine de identitate noi. Cum vor arăta acestea

Imagine: ASP

Începând cu anul 2025, în Republica Moldova urmează a fi puse în circulație noi modele de acte de identitate de tip card, după cum urmează:

  • Cartea de identitate – eliberată cetățenilor Republicii Moldova;
  • Cartea de rezidență – eliberată cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară.

Astăzi, 13 martie 2024, Executivul a  avizat pozitiv  proiectul de lege, care prevede revizuirea unui șir de acte normative aferente domeniului de asigurare a locuitorilor Republicii Moldova cu acte de identitate.

Prin decizia Consiliului European din data de 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat. Unul din obiectivele agendei de asociere este punerea în circulație a noilor tipuri de acte de identitate, îmbunătățite din punct de vedere al securității, care vor facilita identificarea titularului și accesul acestuia la serviciile publice. Noile acte de identitate vor avea integrate o serie de elemente biometrice de identificare, ceea ce va permite, la un moment dat, utilizarea acestor documente în Uniunea Europeană.

Forma și conținutul cărții de identitate

Cartea de identitate va avea dimensiunea unui card bancar, formatul de 85,6 mm pe 53,98 mm, care va conține:

Date în format tipărit: denumirea statului emitent, în limbile română și engleză; denumirea actului de identitate, în limbile română și engleză; seria şi numărul; numele și prenumele; sexul; data naşterii; cetățenia; numărul de identificare de stat al persoanei fizice; data emiterii și autoritatea emitentă; data expirării termenului de valabilitate; imaginea facială; semnătura olografă a titularului, de la vârsta de 14 ani.

Date în format electronic: toate datele din formatul tipărit și din formatul inscripționat; mijloacele semnăturii electronice calificate și certificatele cheilor publice (în cazul titularilor cu capacitate deplină de exercițiu; datele biometrice ale titularului (imaginea facială și, după caz, imaginile amprentelor digitale).

Avantajele cărții de identitate

Avantaje imediate:

Interacționarea în format digital cu instituţiile publice. Titularii se pot autentifica în sistemele informaționale ale instituțiilor publice pentru a beneficia de diverse servicii publice electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţionale etc.).

Titularii cărților de identitate se vor autentifica în următoarele sisteme informaționale: MSign, MPower, MPass, MNotify, MCabinet, e-Votare, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc. Cetățenii vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.

Acces la serviciile publice electronice la distanță – mijloc de interacțiune dintre diaspora și autoritățile din Republica Moldova prin intermediul platformelor digitale guvernamentale.

Prevenirea furtului de identitate sau a altor forme de criminalitate cibernetică și securizarea oricărei operațiuni.

Avantaje viitoare:

Cărțile electronice de identitate vor dobândi o utilitate extinsă, putând fi utilizate nu doar pentru identificare pe teritoriul Republicii Moldova, ci și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște în acest sens (de exemplu, țările membre ale Uniunii Europene).

Asigurarea accesului la procesul electoral pentru toți cetățenii Republicii Moldova oriunde s-ar afla, inclusiv și pentru acei din diasporă.

Acces la piața unică digitală a UE prin recunoașterea reciprocă a elementelor-cheie, cum ar fi: identificarea electronică, documentele electronice, semnăturile electronice și serviciile de distribuție electronică.

Posesorul se va putea autentifica și semna documente electronice, contracte, care vor fi valabile și recunoscute în spațiul UE.

Eliberarea cărții de identitate

Noile cărți de identitate se vor elibera cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc pe teritoriul RM și au împlinit vârsta de 14 ani. La solicitarea reprezentantului legal, actul va putea fi eliberat și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Cartea de identitate nu va avea un caracter obligatoriu pentru persoanele care dețin un buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova valabil.

Termen de valabilitate

Valabilitatea cărților de identitate va fi diferită, în funcție de vârsta titularului:

  • de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 – 7 ani;
  • de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 – 14 ani;
  • de 10 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 70 ani;
  • nelimitat, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Datele privind domiciliul și reședința temporară vor fi excluse

Cartea de identitate nu va conține informația privind domiciliul și temporară a titularului. Excluderea datelor despre domiciliul/reședința temporară din conținutul actelor de identitate de uz intern va permite eliminarea necesității preschimbării acesteia de fiecare dată când titularul își schimbă locul de trai. Procedura schimbării domiciliului sau a reședinței temporare va putea fi accesată online de către titularul unei cărți de identitate.

Costuri

Costurile pentru emiterea noilor documente vor putea fi stabilite cu exactitate în urma achizițiilor internaționale de blanchete, utilaj și soft, inclusiv evaluarea capacităților de emitere a semnăturilor electronice. Cost orientativ – circa 280 lei. Costul mediu al cărților de identitate în spațiul european: 14-40 euro.

 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *