Expert: „Consumatorii din Republica Moldova achită cel mai mare tarif pentru gazele naturale”

Shortage and gas crisis. Money and a calculator on the background of a burning gas stove

Consumatorii din Republica Moldova achită cel mai mare tarif mediu ponderat pentru gazele naturale, comparativ cu alte țări din estul Europei, arată datele preliminare prezentate în ultima analiză economică făcută de expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Acesta mai precizează că structura tarifului la gaz, livrat consumatorilor din țara noastră, reprezintă 40% prețul nemijlocit al gazului natural, 34% adaos Moldova-Gaz, 19% adaos Energocom și 7,4% TVA, scrie agrotgv.md.

„Energocom cumpără gazul cu 240 de milioane de dolari și în aceiași perioadă din luna iunie până în februarie 2024 el îl vide moldovenilor cu 365 de milioane de dolari. Apare  o diferență, nu mare 125 de milioane de dolari sau 50% în plus. Întrebarea este de ce noi am plătit acești 125 de milioane de dolari? Eu cred că este o întrebare legitimă care toată lumea să aibă un răspuns”, a spus Veaceslav Ioniță, expert economic.

Potrivit lui Ioniță, Energocom încasează de la Moldova-Gaz cu 126 milioane mai mult decât a plătit el pentru gazele naturale procurate. Mai mult, Comisia pentru Situații Excepționale, ar obligat Moldova-Gaz să procure gaze naturale de la Energocom”.

„Cât am fi plătit noi în luna ianuarie pentru gaz, dacă era prețul mediu european era să plătim 69 de milioane de dolari. Cât am plătit noi? 110. Cu 44 de milioane mai mult. În luna februarie era să plătim 56 de milioane de dolari. Cât am plătit? 103, cu 47 de milioane mai mult. În luna decembrie trebuia să plătim 56, noi am plătit 83. În ianuarie trebuia să plătim 52, noi am plătit 93. În februarie trebuia să plătim 31, am plătit 64. În total când aduni se primesc 272 de milioane de dolari diferența”, a mai adăugat expertul.

Potrivit lui Ioniță, Energocom a procurat gazele naturale cu 7,24 lei/m3. Apoi, acesta era vândut la Moldova-Gaz cu 10,62 lei/m3, fiind aplicat un adaos de 3,38 lei/m3. Ulterior, Moldova-Gaz pentru populație a aplicat un adaos de 6,11 lei/m3 și prețul final ajunge la 16,73 Lei/m3. Aici se mai adaugă 1,34 lei/m3 TVA, astfel prețul final devine 18,07 lei/m3 sau de 2,5 ori mai mare decât costul gazului natural.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *