Raionul Ungheni s-a clasat pe locul III la festivalul – concurs „Brâul Moldovei”

Sursa foto: Consiliul raional Ungheni

Consiliul raional Ungheni s-a clasat pe locul III la categoria „Cea mai reprezentativă prestație la defileul portului regional și la Dansul Brâului”, la festivalul-concurs „Brâul Moldoveiorganizat de Ministerul Culturii, Oficiul Național al Turismului și C.I.E. Moldexpo. Concursul s-a desfășurat în cadrul Expoziției Internaționale Specializate Tourism & Travel Expo 2024 .

Imagine: Secția Cultură Ungheni

La aceeași categorie, pe primul loc s-a situat raionul Ștefan Vodă, iar pe locul II – UTA Găgăuzia.

Potrivit lui Valentin Ceban, director interimar al Oficiului Național al Turismului, Festivalul-concurs are scopul de a valorifica potențialul turistic rural și de a promova imaginea Republicii Moldova ca destinație turistică, iar aceasta reprezintă, de cele mai dese ori, o oportunitate pentru dezvoltarea comunităților locale.

Printre obiectivele de bază ale concursului se numără: stimularea comunităților locale în dezvoltarea turismului rural; promovarea şi valorificarea istoriei, a folclorului, a tradițiilor și obiceiurilor poporului moldovenesc şi ale etniilor conlocuitoare; atragerea turiștilor din țară şi de peste hotare la acțiunile culturale organizate în teritoriu şi la obiectivele turistice din spațiul rural; promovarea destinațiilor turistice şi a imaginii Republicii Moldova, inclusiv peste hotare; asigurarea conexiunii şi extensiunii dintre potenţialul cultural şi serviciile turistice ale Republicii Moldova.

Menționăm că în competiția pentru cea mai bună prezentare s-au înscris participanți din 13 raioane, care au excelat în prezentarea ofertelor și a tradițiilor populare locale. Standurile acestora au fost amenajate în stilul specific regiunii de unde vin și pe care o reprezintă. De asemenea, pretendenții au demonstrat portul național în cadrul unui defileu special, iar unul din cele mai importante elemente ale concursului a fost dansul brâului, interpretat, conform tradiției, doar de bărbați.  

 

În baza evaluării juriului au fost acordate următoarele premii:

Cea mai complexă prezentare a destinației turistice:

Locul I – raionul Cahul

Locul II – raionul Strășeni

Locul III – raionul Ialoveni

Cea mai reușită prezentare a ogrăzii  

Locul I – raionul Criuleni

Locul II  – raionul Nisporeni

Locul III -raionul Drochia

Notă: la secțiunea “Ograda gospodarului”, au participat gospodarii și gospodinele din comuna Pârlița. 

La ediția din acest au fost înscrși 60 de participanți din Republica Moldova, România, Bulgaria, Slovacia și Armenia, fiind reprezentanți ai pensiunilor, cramelor, vinăriilor și ai agențiilor de turism naționale și internaționale, care vor valorifica tradițiile veritabile și valoarea folcloristică, ce vor atrage publicul local cât și turiștii străini.

Imagine: Secția Cultură Ungheni

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *