Peste patru ani, și femeile, și bărbații vor avea aceeași vârstă de pensionare

Vârsta de pensionare pentru femei și bărbați în Republica Moldova va fi egalată peste patru ani. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile, vor obține drep­tul de pensionare la 63 de ani. În prezent, femeile se pensi­onează la 60 de ani și 6 luni, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni anual. Din 1 iulie 2024, femeile se vor pensiona la vârsta de 61 de ani, scrie vocea.md

Legea prin care s-a decis egala­rea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, pe atunci președinte al Comisi­ei parlamentare protecție socia­lă, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este în creștere continuă.

De asemenea, se făcea trimitere la faptul că un șir de state europe­ne au pornit procesul de egalare a vârstelor de pensionare ale femei­lor și bărbaților și de majorare ul­terioară a vârstelor de pensionare, inclusiv până la 65 de ani în Cehia, Franța, Grecia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria și România, 67 de ani în Danemarca, Germania, Olan­da și Spania, 68 de ani în Irlanda, Finlanda și Marea Britanie.

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie anul curent, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Pentru persoanele care nu au stagiu de cotizație complet, se cal­culează pensia incompletă, mări­mea căreia este proporțională cu numărul de ani vechime în mun­că. Persoanele care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vâr­stă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă per­soanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din luna iulie, indi­ferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pen­tru carieră lungă dacă au un sta­giu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activita­tea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. Din 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare este de 2620 de lei.

Pentru femeile care au născut şi educat până la vârsta de opt ani cinci şi mai mulţi copii, vârsta de pensionare se diminuează cu trei ani de la vârsta standard de pen­sionare pentru femei, în vigoare la data depunerii cererii pentru stabi­lirea pensiei.

Următoarea indexare a pensiilor va avea loc în aprilie. Autoritățile au anunțat că pensiile urmează să fie indexate cu 4,2%.

De precizat aici că moldovenii care muncesc legal peste hota­re, în unele țări, pot beneficia de pensii. Republica Moldova a semnat acor­duri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe princi­pii de proporționalitate cu 17 state. E vorba de România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Esto­nia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia și Spania. Acordul semnat cu Spania urmează să fie ratificat de către Parlamentul de la Madrid.

Documentul semnat garantea­ză cetățenilor Republicii Moldova dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensie și indemnizație de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau de o boa­lă profesională și ajutor de deces din partea statului unde au lucrat legal.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *