Opinii / Natalia Junghietu: „Despre pistele fără bicicliști și bicliștii de pe carosabil”

Natalia Junghietu

În 2023, Primăria municipiului Ungheni a implementat un proiect destul de benefic pentru cetățeni – a construit peste 20 de kilometri de piste pentru bicicliști. Acestea sunt amenajate pe străzile: Națională, Romană, Creangă, Boico, Decebal și Ștefan cel Mare.

Sunt sigură că mulți s-au bucurat atunci când au auzit despre implementarea proiectului respectiv. Și mai sunt sigură că mai mult s-au bucurat șoferii, nu bicicliștii.

Fiind șofer de câțiva ani buni, chiar mă simt foarte deranjată de unii cicliști, tupeiști aș zice, care merg chiar pe carosabil, deși la doar 1-2 metri se află pista de biclicliști. Și nici măcar nu se deranjează să se dea într-o parte atunci când circulația automobilelor este destul de mare. Da, probabil mulți ar spune că ei tot sunt participanți la trafic și au drepturi.

Sunt de acord. Parțial.

Eu am norocul ca aproape în fiecare dimineața să văd, cel puțin, un biciclist care merge pe carosabil. Mă gândesc în acele momente: oare ce-i în mintea lui? De ce nu merge pe pistele special amenajate, căci aceastea s-au făcut anume pentru siguranța lor.

Câte accidente au fost înregistrate, în 2023, în Republica Moldova cu implicarea bicicliștilor? Peste 100, care s-au soldat cu și cu decesul unora dintre ei.

Timp de două săptămâni, Poliția Republicii Moldova implementează operațiunea „Pieton”. E foarte lăudabilă această operațiune, pentru că și pietonii trebuie educați, nu doar șoferii.
Deși se vorbește foarte mult despre regulile de circulație, nu rareori te trezești cu câte un pieton, și copil, și adult, care o zbuchește prin fața mașinii. Și atunci, acești pietoni nu trebuie doar atenționați, ci și amendați de fiecare dată când încalcă regulamentul circulației rutiere. Așa cum sunt amendați și șoferii.

Consider că o astfel de operațiune ar trebuie desfășurată și la noi la Ungheni, doar că se axeze pe bicicliști. Eu nu cred că aceste campanii de conștientizare sunt mereu benefice, pentru că omului nostru nu-i place vorbăraia multă. El vrea fapte, nu are răbdarea să asculte. Exact ca și în politică: nu vorbe, dar fapte.

Deci, dacă polițiștii ar ieși în stradă, i-ar opri pe biciliști, i-ar amenda o dată, de două sau de trei ori, cred că atunci moldoveanul nostru s-ar învăța minte.

În țările europene populația este atât de educată, încât nu-și permite nici măcar să calce pe pistele pentru bicicliști. Acestea sunt în așteptarea… bicicliștilor. Pietonii nu merg pe ele, pentru că imediat sunt claxonați de către bicliști. Dar la noi?

Eu am impresia că, dacă m-aș opri și i-aș face unui biciclist observație, i-aș arăta pe unde trebuie să meargă, m-aș pricopsi cu niște cuvinte mai puțin decente. Așa se întâmplă pe la noi.

Și atunci, ce trebuie să facem? Există două variante. Prima: omul trebuie mai întâi educat, apoi să se facă ceva în favoarea lui. A doua: nu trebuie să-i faci nimic.

Este regretabil că omul nostru nu știe să prețuiască ceea ce se face pentru bunăstarea lui. Iar autoritățile publice locale, trebuie să recunoaștem, se gândește la cetățean, aduce proiecte de milioane, le implementează cu mare greu ca, până la urmă, să se constate că multe din aceste milioane sunt, pur și simplu, aruncate în vânt, căci oamenii nu vor să profite de ceea ce li se face.

Haideți să prețuim ce avem, să prețuim ceea ce se face pentru noi, să ne respectăm în trafic și nu doar și să fim mai buni.
În fiecare zi!

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *