Medicii vor fi testați odată la 5 ani și vor avea dreptul să refuze pacienții agresivi

Foto simbol

Medicii vor fi supuși atestării cunoștințelor, competențelor teoretice și deprinderilor practice, cu stabilirea gradului de calificare, o dată la 5 ani, în modul stabilit de Ministerul Sănătății. Deputații au votat joi, 1 februarie, în lectura a doua modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic.

Proiectul mai prevede detalierea și completarea cazurilor în care medicul are dreptul de a refuza efectuarea intervenției (cu excepția situațiilor de urgență) și de a trimite pacientul la alt medic. Acest lucru va fi posibil în cazul în care pacientul sau însoțitorii săi sunt agresivi și prezintă pericol pentru sănătatea și integritatea corporală a medicului.

Potrivit autorilor, scopul acestei inițiative legislative este de a racorda prevederile Legii la standardele noi, dictate de modernizarea proceselor, sistemelor și metodologiilor în exercitarea profesiei de medic. Autorii documentului propun modificarea unor termeni, precum și definirea unor principii noi care se utilizează în sistemul de sănătate, însă nu sunt prevăzute în actul normativ. Astfel, Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic se completează cu noi definiții care se referă la competența profesională, eroarea medicală, tratamentul personalizat, independența profesională etc.

Parlamentul a susținut în a doua lectură modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Inițiativa legislativă a fost votată de 72 de deputați.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *