FOTO / Buteliile de gaz – un pericol asumat. Prima deflagrație din acest an s-a produs la Grăseni

Imagine Direcția Situații Excepționale Ungheni

Recent, în satul Grăseni din raionul Ungheni a avut loc o deflagrație din cauza scurgerii de gaz de la utilizarea necorespunzătoare a buteliei. În rezultat, două persoane au suportat arsuri de gradul 1, 2 și 3, fiind transportate la spital în stare gravă, pentru a primi îngrijirile corespunzătoare.

Totodată, casa de locuit a fost afectată în proporție de 40%, fiind distruse ferestrele, ușile, o parte din acoperiș și pereții locuinței.

Imediat ce a fost efectuat apelul, la fața locului s-au deplasat două echipe de intervenție, atât din cadrul Unității de Salvatori și Pompieri Ungheni, cât și din cadrul postului de voluntari de la Pîrlița. În urma constatărilor efectuate la fața locului de către angajații Unității de Salvatori și Pompieri din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni, s-a stabilit că explozia s-a produs în urma scurgerii cu gaze de la o butelie cu gaz.

Potrivit lui Mihai Strat, șef serviciu prevenție al Direcției Situații Excepționale (DSE) Ungheni, acesta este primul caz de deflagrație produs în 2024.

În acest contest, oamenii sunt atenționați să respecte cu strictețe regulile antiincendiare la exploatarea buteliilor cu gaz lichefiat. „Este foarte important ca oamenii să nu utilizeze buteliile de gaz în încăperi, dar să le poziționeze la distanță sigură de locuință într-o cutie metalică, pentru a evita scurgerile de gaze, sau alte situații de risc. Un alt moment ar fi să verifice cu regularitate furtunul pentru a observa la timp posibilele deteriorări sau crăpături. Să utilizeze butelia doar cu regulator de presiune, montat la robinetul buteliei. Verificarea buteliei după conectare nu se face cu flacără, ci cu un amestec pe bază de apă și săpun”, a subliniat Mihai Strat.

Pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 2 cazuri de deflagrații din cauza scurgerii de gaz acumulat în locuințe, din cauza buteliilor defecte.

Tatiana Tesliuc

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *