Condiții mai bune de studii, la cele mai înalte standarde, pentru elevii din satul Măgurele

La începutul lunii ianuarie, la Măgurele a avut loc inaugurarea Complexului Educațional Gimnaziu – Grădiniță „Vasile Badiu”. Astfel că, odată cu începerea celui de-al doilea semestru, cei 30 de elevi din treapta gimnazială și cadrele didactice vor beneficia de condiții mult mai bune de desfășurarea a procesului educațional, la cele mai înalte standarde, în noua clădire recent reconstruită.

Clădirea gimnaziului a fost supusă unei reconstrucții complete, cu lucrări de renovare și modernizare a cazangeriei, precum și amenajarea terenului adiacent. Toate aceste schimbări au avut loc datorită proiectului „Reconstrucția instituției de învățământ timpuriu și înființarea Complexului Educațional Gimnaziu – Grădiniță,”, fiind finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în cadrul Programului Național „Satul European”.

Lucrările din cadrul proiectului au costat peste 6 milioane de lei. Cu o contribuție de peste 48 de mii de leia venit din partea administrației publice locale, iar Consiliul Raional Ungheni a susținut eforturile prin dotarea a cinci săli de clasă cu mobilier nou.

„Cu adevărat, anul 2024 pentru satul Măgurele începe cu o filă albă în care se va începe a scrie o nouă etapă în istoria localității. Eu cred că, această etapă va fi una în care se vor înscrie rezultate remarcabile. Această inițiativă de instituire a unei noi instituții din anul 2024, a fost de a aduna toți copiii care sunt implicați în procesul educațional, pentru a putea menține atât școala, cât și grădinița funcțională, mai ales că numărul copiilor înmatriculați este foarte mic, în total fiind doar 68 de copii.”, a menționat Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni.

În aceeași ordine de idei, Alexandra Roșca,directoarea Complexului Educațional Gimnaziu – Grădiniță „Vasile Badiu” și-a exprimat recunoștința pentru implicarea considerabilă a actorilor – cheie în realizarea proiectului: „Eforturile comune au îmbunătățit esențial starea materială a instituției, contribuind la asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea procesului educațional. Mulțumesc tuturor pentru implicarea considerabilă la realizarea acestui proiect, ca urmare a căruia, elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar vor beneficia de condiții excelente pentru învățare și desfășurarea activității didactice pentru o perioadă îndelungată.”.

De notat că, proiectul a fost inițiat în 2022, sub coordonarea regretatului primar Andrei Căldare, prin depunerea cererii de finanțare, ulterior fiind continuat de primarul interimar Dumitru Roșca.

Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni, prezent și dânsul la inaugurare, a încurajat comunitatea să continue să depună proiecte pentru dezvoltarea satului Măgurele.

La rândul lor, elevii, părinții și cadrele didactice abia așteaptă să înceapă cel de-al doilea semestru pentru a desfășura lecțiile în acest gimnaziu recent reconstruit.

Larisa Coșciug, profesoară de limba și literatură română, activează în domeniul pedagogic de 43 de ani, își amintește despre greutățile prin care au trecut, în desfășurarea procesul educațional.

„Sunt recunoscătoare celor care s-au implicat pentru a crea această valoare inestimabilă, care va face parte din zestrea satului nostru. Acum, avem parte de condiții de activitate la standarde europene. Mă bucur enorm că într-un sat atât de mic, s-au făcut lucruri mari.”, este de părere ea.

 Notă: Clădirea actuală a complexului educațional, a fost construită în 1970 și dată în exploatare în 1977. Însă, aceasta a suferit diverse transformări de-a lungul anilor. Activitatea sa a fost sistată în 1988, iar elevii au fost dislocați în clădirea gimnaziului, aflat la o distanță de 600 de metri. Până în 2006, elevii au studiat în două schimburi în clădirea gimnaziului. În același an, a fost reconstruit și dat în exploatare blocul paralel al instituției de învățământ cu susținerea Fondului de Investiții sociale din Republica Moldova. Astfel, o parte a blocului a fost ocupat de către cele trei grupe de copiii a grădiniței, iar o jumătate – de către elevii claselor primare. Astfel, copiilor li s-a oferit șansa de a frecventa grădinița, iar elevii și profesorii au avut posibilitatea de a studia și a activa într-un singur schimb. Blocul actual al gimnaziului a rămas însă pustiu și risca să se dărâme. Reconstrucția lui era necesară de efectuat încă cu 15 ani în urmă. Din 2006 și până în prezent, elevii claselor primare au studiat în incinta grădiniței de copii, astfel fiind divizate clasele primare de cele gimnaziale. În toți acești ani, a existat un dezavantaj și, anume lipsa de interacțiune dintre elevii claselor primare și gimnaziale, deplasarea cadrelor didactice dintr-o instituție în alta. Mulți ani, elevii claselor primare s-au deplasat din clasele lor spre gimnaziu pentru a lua masa, deoarece bucătăria și cantina erau în interiorul gimanziului aflat la o distanță de 600 de metri de locul unde își desfășura treapta primară studiile. Iar acest lucru se efectua zilnic, indiferent de condițiile meteo. Acum, copiii nu mai părăsesc instituția, fiind posibilă alimentarea lor în blocul în care își desfășoară studiile.

Astăzi, Complexul Educațional Gimnaziu – Grădiniță găzduiește puțin peste 70 de copii din satul Măgurele, oferind condiții optime pentru învățare și interacțiune între elevi, cadre didactice și părinți. La treapta gimnazială învață 30 de elevi, la treapta primară sunt doar trei clase de I, III și a IV – a, unde învață 20 de elevi, iar la grădiniță este doar o singură grupă cu 18 copii de diferite vârste.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *