Ce se întâmplă dacă copiezi la examenul de bacalaureat

Imagine simbol: stirilocale.md

Nu știm dacă ați citit vreodată Regulamentul cu privire la examenul național de bacalaureat, dar dacă o veți face, atunci cu siguranță veți ajunge la următoarea concluzie: „Încercarea de a frauda un examen de bac este una dintre cele mai proaste decizii pe care și-o poate asuma un elev”. Și nu vorbim aici despre partea morală a acestui proces, care este la fel de importantă, dar despre consecințele legale ale unei încercări de a copia la examene, scrie diez.md.

Spre deosebire de examenele din clasa a IX-a, unde plagierea, de asemenea, este strict interzisă, dar mecanismele de prevenire a acesteia lucrează așa și așa, la bacalaureat lucrurile stau cu totul altfel. Să începem cu faptul că „sabotorul” se face ușor de identificat datorită camerelor de luat vederi, a asistenților și chiar a detectoarelor de metale. Totodată, e bine să știți că videoclipurile din sala de examene sunt vizionate de mai multe ori, iar rezultatele testelor tale ar putea fi anulate chiar și după ce ai primit diploma de absolvire a liceului.

În clasa a IX-a, fraudarea unui examen se rezumă la susținere sa repetată în sesiunea suplimentară. Am putea spune că elevul va pierde o săptămână de vară, nu cea mai tragică consecință. În clasa a XII-a, lucrurile stau „puțin” altfel. Mai exact, fraudarea unui examen te va costa 365 de zile, adică un an.

Ce este fraudarea unui examen?

Fraudarea unui examen se rezumă la utilizarea mijloacelor necinstite sau neloiale pentru a obține rezultate înșelătoare în timpul examenului. Despre faptul că absolvenții nu au voie să copieze sau să faciliteze rezolvarea testului de examen de către ceilalți candidați probabil deja cunoașteți. Totuși, ați știut că ați putea fi exclus(ă) de la examen dacă ați adus cu voi materiale interzise cum ar fi: tabele, manuale, dicționare, ceruză, notițe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, stații de emisie-recepție a informației, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare, indiferent dacă acestea sunt sau nu folosite.

Care sunt consecințele fraudării unui examen?

Dacă un elev va frauda sau va încerca să fraudeze măcar un test de bac, atunci el va fi eliminat de la proba de examen, iar testul acestuia va fi anulat cu mențiunea „test anulat pentru fraudă”. Candidatul eliminat din examen nu are dreptul de a participa la probele următoare ale examenului și nici la sesiunea suplimentară. De asemenea, toate testele de bac susținute anterior de elev vor fi anulate, indiferent dacă acesta a copiat la ele sau nu.

Elevul va putea relua susținerea integrală a examenelor naționale de bacalaureat abia în sesiunea de bază din următorul an.

În cazul în care frauda va fi constatată după încheierea examenului național de bacalaureat, Comisia Națională de Examene modifică rezultatele și elevul este declarat „eliminat din examen”. Totodată, dacă acesta deja a obținut o diplomă de bacalaureat, atunci aceasta îi va fi anulată.

În concluzie, am putea spune că dacă nu ești sigur de capacitățile tale la o anumită disciplină la care ai bacalaureatul, mai bine ar fi să îl susții repetat în sesiunea suplimentară sau chiar în viitorul an, decât să susții toate examenele la sesiunea din anul viitor.

Expresul.md

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *