Când se curăță trandafirii de uscături

Imagine: gradinamax.ro

Tăierile specifice la trandafirii sunt esențiale pentru a spori vitalitatea și a menține sănătatea acestora. De asemenea, ele ajută la înfloriri abundente și la flori de dimensiuni mari. În articolul de azi îți spunem tot ce trebuie să știi despre când și cum se taie trandafirii, scrie plantmaster.ro.

Informații de bază privind tăierile specifice la trandafiri

Perioada optimă pentru tăierea trandafirilor este, pentru majoritatea soiurilor, primăvara, în perioada umflării mugurilor. În cazul în care tăierile se realizează toamna, înflorirea are loc primăvara mai devreme în următorul an, doar dacă iarna este blândă. În schimb, dacă nu este o iarnă blândă, primăvara trebuie efectuate din nou tăieri, pentru a îndepărta porțiunile afectate de ger. În cazul afecțiunilor provocate de îngheț, se tai cu 3-4 cm mai jos de porțiunea care este afectată evident.

Tăierile trebuie să fie moderate, pentru a stimula creșterea vegetativă și înflorirea, fără a reduce însă vigoarea. Ramurile groase și viguroase pot fi lăsate mai lungi, maxim 10 muguri, însă ramurile subțiri trebuie scurtate mai mult, la aproximativ 2-5 muguri.

Pentru a menține aspectul plăcut al trandafirilor, este recomandat să îndepărtezi periodic florile ofilite. După orice tăieri, este important să cureți imediat resturile vegetale din zona din jurul plantelor. Primele ramuri care se îndepărtează sau scurtează sunt cele cu afecțiuni, cele uscate, rupte, vătămate sau care prezintă semne de boală.

Tăietura se efectuează la aproximativ jumătate de centimetru deasupra unui mugure. Este recomandat ca tăietura să fie oblică, având partea mai ridicată înspre primul mugure rămas. De asemenea, tăietura trebuie să fie netedă, motiv pentru care se recomandă utilizarea instrumentelor bine ascuțite și dezinfectate în prealabil.

Tăierile specifice la trandafiri în funcție de forma de creștere a acestora

Tăierile se realizează diferit, în funcție de forma de creștere a trandafirilor în cauză. Iată cum trebuie tăiați trandafirii, în funcție de forma lor de creștere:

Tăierile trandafirilor cu trunchi

Trandafirii cu trunchi se taie primăvara, la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, înainte de deschiderea mugurilor. Înainte de tăiere se verifică starea trunchiului, iar lăstarii sau drajonii nedoriți se elimină. Din coroana acestor trandafiri se îndepărtează sau se scurtează ramurile crescute spre interiorul coroanei. În cazul ramurilor care prezintă afecțiuni provocate de ger, acestea se taie cu 3-4 cm mai jos de porțiunea evident afectată. Ramurile mai viguroase se lasă puțin mai lungi, aproximativ 5-7 muguri, iar cele mai puțin viguroase se taie după 2-3 muguri.

Tăierile trandafirilor urcători

În cazul trandafirilor urcători, tăierile specifice se realizează fie toamna, după căderea frunzelor, fie primăvara, înainte de pornirea în vegetație. Dacă iarna este blândă și s-a efectuat tăierea toamna, atunci trandafirii vor înflori mai devreme primăvara. În schimb, dacă iarna a fost cu temperaturi foarte scăzute, intervenția se repetă primăvara, cu tăieri suplimentare.

La tăierea trandafirilor urcători se iau în considerare două puncte de reper:

  • fiecare capăt superior de trunchi matur, cu scoarța brună formată în ultimii ani;
  • direcțiile în care dorești să conduci trandafirul în continuare: arcadă, spalier, sfori etc.

Este recomandat să se elimine sau scurteze ramurile afectate. Se păstrează lungimi de 5-7 muguri după înfurcirea trunchiului matur, pe lujerii care sunt aleși pentru păstrare. Lungimea acestora nu trebuie să depășească 150 cm.

Pentru a reîmprospăta trandafirii urcători cu capacitate de lăstărire, este recomandat să se elimine tulpinile mai vechi de 2 ani și să se păstreze lăstarii sănătoși și viguroși.

Tăierile trandafirilor de grădină

La trandafirii de grădină care au aspect de tufă, se îndepărtează întâi ramurile, lujerii și lăstarii afectați sau uscați, iar apoi se îndepărtează cei crescuți în direcții nedorite, cum ar fi spre alte specii de plante sau spre trotuare. După aceea, toate ramurile se taie la aproximativ 10-15 cm de nivelul solului, adică 4-10 muguri rămași, în funcție de vigurozitatea acestora. Ramurile mai viguroase pot fi lăsate mai lungi, iar cele mai puțin viguroase fie se elimină, fie se taie la 5-10 cm lungime.

Nu se recomandă păstrarea a mai mult de 4-5 ramuri principale la un exemplar de trandafir, în cazuri excepționale, maxim 7. Fiecare ramură principală trebuie să fie orientată spre exteriorul plantei, pentru a avea spațiul necesar de dezvoltare pe întreaga perioadă de vegetație. Se recomandă ca tăierea să se realizeze primăvara, în funcție de temperaturile înregistrate, adică atunci când nu mai există risc de îngheț puternic, iar planta nu a pornit încă în vegetație.

Tăierile trandafirilor spontani și ale trandafirilor pentru parcuri

Speciile spontane de trandafiri înfloresc abundent mai mulți ani la rând, fără să fie necesare tăieri speciale. Este recomandat să se îndepărteze ramurile și lujerii uscați, rupți, afectați de diverși factori biotici sau abiotici. De asemenea, se elimină ramurile nedorite, cele crescute în interiorul tufei și florile ofilite, pentru a menține un aspect sănătos al trandafirilor.

Tăierile specifice la trandafirii din ghivece

La trandafirii din ghiveci este recomandat să se reducă înălțimea ramurilor toamna sau primăvara, în funcție de locul de iernare. În cazul tăierilor realizate toamna, dacă primăvara se observă porțiuni afectate de îngheț, este necesară o tăiere suplimentară. De asemenea, se îndepărtează florile ofilite, împreună cu o porțiune din lujeri, indiferent de perioada în care florile s-au ofilit. Următoarea perioadă de înflorire începe după aproximativ 5-6 săptămâni, în funcție de soi și de condițiile de mediu. Cu cât se reduce mai mult înălțimea ramurilor, în special în prima parte a sezonului de vegetație, cu atât se obține o coroană mai bogat ramificată și mai plină.

Dacă se replantează în alt ghiveci, este recomandat să se taie ramurile la 5-10 cm înălțime de la substrat, imediat după plantare.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *