Atunci când vor fi anulate zborurile, pasagerii vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii

Imagine simbol, sursa: bani.md

În cazul în care o companie aeriană intră în insolvabilitate și sunt anulate zborurile, pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce resursele financiare, potrivit unui proiect de lege prezentat astăzi, 20 februarie.

Unul dintre autorii inițiativei legislative, Sergiu Lazarencu, a precizat că datorită acestei măsuri vor fi protejați consumatorii, iar pasagerii își vor putea întoarce mai rapid banii pentru biletele nevalorificate.

„Proiectul de lege care modifică legea insolvabilități va oferi statului o mai mare putere de protecție a cetățenilor în cazul în care ei cumpără servicii în domeniul aerian, iar compania de la care au cumpărat nu le poate oferi acel produs final pentru care au luat bani. Pentru a ajuta oamenii să-și recupereze sumele bănești achitate pentru biletele nevalorificate propunem, în lege includerea creanțelor acestora într-un rang mai superior. Dacă până acum această categorie, adică pasagerii se clasau pe rangul șapte, după prioritate la întoarcerea datoriilor, acum, îi plasăm printre primele”, a menționat Sergiu Lazarencu.

Sergiu Lazarencu a menționat că actualmente aproximativ 30 de mii de oameni nu-și pot recupera banii pentru procurarea biletelor în anul 2023 de la Air Moldova. Potrivit parlamentarului, ar fi vorba de 75 de mii de bilete în sumă de aproximativ 9 milioane de euro.

Amintim că, pe parcursul anului trecut, compania Air Moldova a anulat în repetate rânduri o serie de zboruri, invocând drept motiv lipsa de flotă. Totodată, aceasta a anunțat un proces amplu de restructurare cu scopul de a evita falimentul și de a întoarce datoriile acumulate, care ar fi în sumă de 2 miliarde de lei.

În urma mai multor verificări, Autoritatea Aeronautică Civilă a identificat încălcări admise de operatorul aerian privind rambursarea mijloacelor bănești în cazul zborurilor anulate, fapt pentru care Air Moldova a fost sancționată.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *