Zece filme despre Holocaust, pe care merită să le vezi măcar o dată în viață

Secvență din filmul: Viața e frumoasă (Life is beautiful)

Rememorarea tragediei Holocaustului a fost motiv de inspirație pentru foarte mulți regizori și astfel au apărut pe marele ecran cele mai bune filme despre Holocaust care s-au făcut vreodată.

Iată o listă cu cele mai bune 10 filme, din punctul nostru de  vedere, despre Auschwitz, pe care ar trebui să le vezi cel puțin o dată în viață.

„Băiatul cu pijamale în dungi” (The Boy in the Striped Pajamas (2008))

„Băiatul cu pijamale în dungi” este o poveste văzută prin ochii inocenți ai lui Bruno, un băiețel în vârstă de 8 ani, fiul comandantului unui lagăr de concentrare. Bruno se împrietenește cu un băiețel evreu care vine în fiecare zi de cealaltă parte a gardului casei sale, acolo unde se întinde lagărul.

Filmul este o adaptare a romanului cu același nume, scris de irlandezul John Boyne. Este un film impresionant despre liniile care ne brăzdează viața și inocența copilăriei, spre deosebire de cruzimile războiului într-o lume pentru adulți.

Pianistul (The Pianist (2002))

Bazat pe o carte autobiografică ce poartă același nume, acest film urmează povestea unui evreu polonez, pianistul și compozitorul Wladyslaw Szpilman și a luptei sale pentru supraviețuire într-un ghetou din Varșovia celui de-al doilea Război Mondial. The pianist, regizat de Roman Polanski, a primit o mulțime de premii și nominalizări pentru această reprezentare de o brutalitate ce pare că trece neobservată pe fondul muzicii clasice superbe. Adrien Brody a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal jucându-l pe Szpilman.

Viața e frumoasă (Life is Beautiful (1997))

Acest film poate fi numit o capodoperă cinematografică. Această lucrare convingătoare a regizorului și actorului italian Roberto Benigni combină elementele tragediei și comediei pentru a dezvălui realitățile Holocaustului. Benigni însuși îl joacă pe Guido Orefice, un proprietar de librărie de origine evreu italian, care își pune la mare provocare imaginația pentru a-și proteja fiul de ororile lagărului de concentrare nazist. Filmul este un amalgam de râsete și lacrimi amare, de momente incredibil de emoționante care i-au adus nu mai puțin de trei premii Oscar.

Lista lui Schindler  (Schindlers List (1993))

Cronicizare a schimbării de morală a feței întreprinzătorului nazist Oskar Schindler, acest film memorabil a adunat o mulțime de aprecieri și premii cinematografice ce au urmat lansării sale din 1993. Povestea este una a suferinței, dar și a speranței lovind răul întunecat și îngrozitor al unor figuri precum Amon Goeth împotriva tulburărilor emoționale ale protagonistului, jucat absolut fantastic de către Liam Neeson.

Fiul lui Saul (Son of Saul (2015))

„Son of Saul” este un reprezentant rar al cinematografiei maghiare, care a primit publicitate în toată lumea și a ajuns la cele mai mari festivaluri din lume. În special, „Fiul lui Saul” a câștigat Oscarul în nominalizarea Cel mai bun film într-o limbă străină.

Filmul spune povestea unui bărbat numit după Saul. Este unul dintre mulții prizonieri ai teribilului loc, numit Auschwitz, cea mai îngrozitoare tabără de moarte în care evreii au fost arși. Personajul principal este un om al cărui scop a fost acela de a înjosi prizonierii în ultimul mod. Dar îndatoririle lui nu se termină acolo. Atunci Saul este forțat să curețe toate urmele de prezență în lagărul de închisoare. Printre morți își găsește fiul. Decide, prin toate mijloacele, să-l îngroape conform tuturor legilor religiei sale.

Jurnalul Annei Frank (Anne Frank (2001))

Această poveste sfâșietoare este bazată pe jurnalul personal al unei fetițe evreice care, împreună cu familia și prietenii ei, a fost forțată să se ascundă în podul unei case din Amsterdamul ocupat de naziști. Jurnalul a fost publicat la finalul războiului de către tatăl ei, Otto Frank, singurul supraviețuitor al familiei. The Diary of Anne Frank este un alt film care în mod briliant descrie tristețea și speranța unui copil inocent, în contrast cu ororile și inumanitatea războiului din jur.

Lista Diavolului (The Devils Arithmetic (1999))

Pe Hannah Stern, o tânără în vârstă de 16 ani, nu a interesat-o niciodată prea mult trecutul familiei ei, care a avut mult de suferit în timpul Holocaustului. Însă, în timpul unei mese de Seder, Hannah călătorește în mod miraculos în timp, ajungând în Polonia anului 1941, nu în propriul trup ci în cel al unei tinere de-abia refacută după o gravă suferință. Ea este prinsă de naziști și închisă într-un lagăr de concentrare, unde ajunge să înțeleagă prin ce au trecut rudele ei în timpul Holocaustului.*

Din cenușă (Out of the Ashes  (2003))

Christine Lahti este protagonista acestui film, inspirat de cazul real al doctoriței Gisella Perl, una dintre primele femei ginecolog din estul Europei, care în timpul ocupației naziste a fost închisă în lagărul de la Auschwitz. Când naziștii au decis să o folosească în calitate de medic, ea a fost nevoită să devină asistenta celebrului criminal de razboi dr. Josef Mengele. Însă printr-o uimitoare combinație de sfidare, omenie și forță, ea a reușit să redea speranța miilor de oameni.

Joseph Mengele-Îngerul Morții  (Joseph Mengele – Angel of Death. Documentar 1987)

Pe 6 iunie 1985, anchetatorii din Brazilia au exhumat corpul unui bărbat mort de șase ani. Numele scris pe placa funerară era Wolfgang Gerhard, dar anchetatorii aveau o altă opinie.

Credeau că sicriul conținea resturile unui cunoscut criminal de război: Josef Mengele. Supranumit Îngerul morții, Mengele era vinovat de cele mai mari crime de război din istorie. În lagărul de concentrare de la Auschwitz, Mengele a experimentat nestingherit pe adulți și copii, nimicind de-a lungul anilor mii de vieți.

Ca medic al garnizoanei de la lagărul Auschwitz, din Polonia, sadismul și obsestia bolnavă ale lui Mengele pentru puritatea raselor nu au cunoscut limite. După război, însă, Joseph Mengele a scăpat de justiție. Totuși, un om își va dedica viața să-l găsească.

Europa, Europa (1990)

Acest film regizat de Agnieszka Holland, se bazează pe autobiografia lui Solomon Perel, apărută în 1989. Perel era un băiat evreu de origine germană care a scăpat de Holocaust, mascându-și originile și dându-se drept unul dintre elitele „ariane” germane. (Perel chiar apare într-o secvență scurtă de la finalul filmului). Una peste alta, filmul spune povestea într-o manieră artistică impresionantă, lucru ce i-a adus un Glob de aur în 1992 pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *