Ungheneanul Vali Boghean s-a învrednicit de titlul onorific „Artist al Poporului”. Titlul a fost conferit de președinta Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a conferit cinci titluri onorifice de „Artist al Poporului”, 14 – de „Maestru în Artă” și 12 – de „Artist Emerit” oamenilor de cultură de la noi din țară.

Distincțiile au fost acordate cu prilejul Zilei Naționale a Culturii pentru „activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție substanțială la promovarea valorilor spirituale ale neamului, succese  remarcabile în activitatea de creaţie, înaltă măiestrie profesională”.

Totodată, în semn de apreciere a meritelor deosebite în „salvgardarea patrimoniului cultural național, pentru contribuție la valorificarea și promovarea folclorului muzical authentic”, Ansamblul Etnofolcloric „PLĂIEȘII” a fost distins cu titlul onorific „Colectiv Artistic Emerit”.

Astfel, și ungheneanul Vali Boghean s-a învrednicit de titlul onorific „Artist al Poporului”.

Menționăm că Vali Boghean este un compozitor, muzician și instrumentist născut în satul Bumbăta, raionul Ungheni. Are 46 de ani și este al 13-lea copil în familie. Primele cunoștinte despre muzică Valentin le ia de la tatăl său, care toată viața a cântat la baian pe la nunți și cumătrii. La vârsta de 8 ani Valentin este înscris la Școala de muzică din orășelul Cornești în clasa de pian. Doi ani mai târziu începe a studia trompeta. La 13 ani cântă în orchestra de instrumente populare de la Centrul de Creație al copiilor din orașul Ungheni.

În 1992, șapte din frații Boghean (cinci frați și două surori) înființează formația de muzică ușoară „Aghelia”. Denumirea este aleasă în cinstea fratelui mai mare dispărut în circumstanțe suspicioase în armată în perioada sovietică. Trupa a devenit în scurt timp foarte populară atât în  Ungheni cât și în republică.

După un timp, Valentin Boghean începe în modul cel mai serios să studieze și să interpreteze muzica jazz și în 1999 însușește un nou instrument muzical – saxofonul. În 2000 înființează, împreună cu alți doi artiști cunoscuți în domeniul muzicii, Pavel Capațină și Ion Lincovschi, formația de jazz-rock „X-Band”, unde Valentin se impune ca un adevărat improvizator la saxofon, dar și ca solist vocal.

În 2009, Vali Boghean și-a înființat propria lui formație Vali Boghean Band.  Toți membrii sunt muzicieni cu experiență vastă din multe proiecte naționale și internaționale.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *