Un prim pas către construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa: a fost semnat acordul de cooperare cu Banca Europeană de Investiții

Primul pas în construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa a fost făcut. Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat pe pagina de facebook despre semnarea unui acord de cooperare Banca Europeană de Investiții, împreună cu directorul de la Administrația de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan. Astfel, prin intermediul acestui acord, Asociația Mondială a Drumurilor (PIARC) finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii.

Potrivit ministrului, în acest an se va finaliza studiu de prefezabilitate, iar până la finalul anului 2025 va fi gata și cel de fezabilitate.

Aceste documente prevăd colectarea informațiilor și a datelor cu privire la situația actuală a infrastructurii rutiere, a intensității traficul planificat și evaluarea economică. De asemenea, se vor defini punctele geografice și principalii parametri tehnici ai autostrăzii.

Construirea autostrăzii este un proiect de importanță națională. Autostrada Ungheni – Chișinău – Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări, va facilita comerțul, dezvoltarea economică și socială, iar Republica Moldova va fi mai aproape de UE și la nivel de infrastructură. „Ne dorim cu toții ca acest proiect să se realizeze în termene cât mai restrânse, iar construcția să înceapă cât mai repede. În același timp, trebuie să fim conștienți că astfel de proiecte durează în timp. Din păcate, timp s-a pierdut mult. Aceste studii deja trebuia să fie făcute mulți ani în urmă. Recuperăm acum. Ne vom mișca cât mai repede posibil că în următorii ani să parcurgem celelalte etape: proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitarea și inițierea lucrărilor”, a menționat Andrei Spînu.

Construcția autostrăzii este unul din proiectele naționale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *