Tot mai mulți șoferi soluționează accidentele rutiere minore pe cale amiabilă

Imagine simbol, sursa: oradesibiu.ro

Aproape 40% din cele circa 12 mii de accidente rutiere aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), care s-au produs pe teritoriul Republicii Moldova în opt luni ale anului 2023, au fost soluționate prin procedura de constatare amiabilă. Cifrele au fost prezentate astăzi de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), transmite moldpres.md. 

Volumul total al despăgubirilor de asigurare achitate în perioada menționată în baza poliței RCA a alcătuit de 219 milioane de lei (10,9 mln de euro), dintre care 33 milioane de lei reprezintă daune achitate urmare accidentelor rutiere soluționate prin procedura de constatare amiabilă.

Din septembrie 2019, atunci când a fost lansată procedura de constatare amiabilă a accidentelor și până în septembrie 2023, conducătorii auto au depus aproape 30 mii de cereri de despăgubire în baza constatării amiabile. Dintre acestea, peste 25 mii de cereri au fost soluționate. Totodată, în această perioadă au fost refuzate mai mult de patru mii de cereri de despăgubire în baza constatului amiabil, din motiv că procedura de constatare amiabilă nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. În aceste situații, persoanele păgubite au fost îndrumate să documenteze accidentul de vehicul la organele de poliție.

Potrivit CNPF, cele mai des întâlnite deficiențe la implementarea procedurii de constatare amiabilă vizează lipsa pozelor sau prezentarea pozelor neconforme. Este important de știut că fotografiile de la locul accidentului, documentat prin procedura de constatare amiabilă, trebuie să includă panorama generală a accidentului, inclusiv ambele vehicule accidentate, plăcile cu numerele de înmatriculare, părțile avariate ale vehiculelor care să fie vizibile și urmele de frânare și de cioburi de la fața locului dacă acestea există.

Constatul amiabil este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentelor de vehicul, care constă în completarea și semnarea de către conducătorii de vehicule implicați în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident”. Persoana păgubită va depune cererea de despăgubire la asigurătorul persoanei vinovate. În cazul în care nu sunt întrunite condițiile procedurii de constatarea amiabilă, inclusiv prejudiciul material depășește suma de 15 mii de lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliție.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *