Informația publică devine mai accesibilă. Legea privind accesul la informație a fost modificată
Noua lege a accesului la informațiile gestionate de instituțiile publice introduce numeroase modificări în felul în care publicul le va putea accesa. Mai exact, sunt introduse obligativități legate de cerințele de transparență proactivă, termene limită mai scurte pentru oferirea răspunsurilor și reglementări de comunicare. Mai mult, conține alte modele de control judiciar și sancțiuni financiare pentru nerespectarea prevederilor, transmite agora.md.
Noua lege privind accesul la informațiile de interes public a intrat în vigoare la începutul acestui an, iar modificările pe care le conține ar putea ușura accesul pentru orice persoană fizică sau juridică care le solicită.
Principala modificare este legată de termenul de care dispun furnizorii de informații pentru a oferi un răspuns. Dacă n legea anterioară acesta era de 15 zile lucrătoare și exista posibilitatea de a prelungi acest termen cu încă 5 zile lucrătoare, atunci acum, conform noului act normativ, furnizorii vor avea la dispoziție 10 zile calendaristice ca să ofere informația, precum și posibilitatea de a prelungi acest termen cu 7 zile calendaristice.
Mai mult, dacă în legea anterioară informațiile trebuiau solicitate, începând de anul acesta va fi aplicată strategia publicării proactive a informației. Mai exact, autoritățile publice vor trebui să publice informații despre datele privind bugetul și conducerea autorității, raportul anual, achizițiile publice, deplasările de serviciu, desfășurarea procesului decizional, înainte ca acestea să fie solicitate.
O altă modificare ar elimina posibilitatea ascunderii datelor despre angajații statului. Mai exact, noua lege instituie expres interdicția de a limita accesul la o serie de informații referitoare la activitatea profesională a agenților publici. Astfel furnizorii de informații vor fi obligați să ofere numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, remunerația, conflictele de interese și sancțiunile disciplinare nestinse ale angajaților publici.
Mai nou, va fi legală o nouă modalitate de comunicare a informațiilor de interes public și este vorba de cea electronică, prin intermediul poștei electronice, a documentelor electronice, a înscrisurilor în format electronic, a copiilor scanate în format electronic de pe documentele pe suport de hârtie, după caz, precum și a informațiilor exprimate în orice formate digitale care pot fi transmise prin intermediul poștei electronice (text, imagine, audio, video etc.).
Și nici semnătura olografă sau electronică pe solicitările trimise nu mai este obligatorie. Mai mult, solicitantul nu este obligat să motiveze sau să justifice cererea sa.
Elementele obligatorii pe care trebuie să le conțină cererile pentru a fi examinate sunt numele și prenumele, adresa poștală sau electronică, denumirea furnizorului de informații, specificarea informației de interes public solicitate, cu detalii suficiente și concludente, care să permită identificarea acesteia de către furnizorul de informații.
Totodată, legea vine cu un mecanism de sancționare nou, în cazul în care informațiile de interes public nu sunt publicate sau refuză a fi comunicate sau sunt respinse și readresate neîntemeiat. Astfel, în afară de amenzile contravenționale prevăzute pentru persoanele cu funcție de răspundere din cadrul furnizorilor de informație, legea prevede și alte amenzi, care vor fi aplicate furnizorilor direct de către instanța de judecată.
Vechea lege a fost adoptată în anul 2000 și conținea garanții minime suficiente pentru valorificarea dreptului constituțional de acces la informațiile de interes public. Noua lege privind accesul la informațiile de interes public a fost adoptată de Parlamentul R. Moldova la 9 iunie 2023 și a intrat în vigoare în ianuarie 2024. Mai mult, aceasta este în conformitate cu Convenția de la Tromso a Consiliului Europei.
Totodată, adoptarea unei noi legi privind accesul la informațiile de interes public reprezintă o acțiune trasată expres în Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.
Expresul.md
Lasă un răspuns