ÎM „Apă-Canal” din Ungheni: Pregătirea instalațiilor de alimentare cu apă pentru perioada rece a anului.

Imagine simbol. Sursa foto: www.detectiviiapeipierdute.ro
Ca urmare a temperaturii scăzute ce se așteaptă în zilele următoare,  ÎM „Apă-Canal” din Ungheni recomandă consumatorilor să ia măsurile necesare pentru preîntâmpinarea problemelor legate de riscul de îngheț al contoarelor.
Temperaturile scăzute pot provoca pagube importante în cazul spargerii instalațiilor de apă și cheltuieli cu reparațiile necesare reluării alimentării cu apă. Astfel, este necesar ca utilizatorii să ia măsuri de protejare a instalaţiilor de alimentare cu apă pentru a evita apariţia problemelor legate de îngheţul acestora.

Pentru excluderea unor cheltuieli cu reparațiile sau înlocuirea apometrelor și instalațiilor, ÎM „Apă-Canal” din Ungheni adresează utilizatorilor câteva recomandări privind protecţia contoarelor şi branşamentelor de alimentare cu apă în perioada rece:

Dacă apometrul este montat într-un cămin, asigurați-vă că acesta este bine închis cu un capac. Capacele şi ramele căminelor de apometru trebuie curăţate de praf sau pământ. Astfel, în caz de îngheţ, acestea vor putea fi manevrate cu uşurinţă. În cazul în care capacele sunt confecţionate din tablă, este indicat, din acelaşi motiv, să se pună o folie de plastic sub capac. De asemenea, verificați robinetele din căminele de apometru care închid traseul spre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă pot fi manevrate cu uşurinţă, se arată într-un comunicat al ÎM „Apă-Canal

În perioada rece utilizatorii au obligaţia de a lua măsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vată minerală, etc.). Nu se folosesc materiale care absorb umezeala (paie, textile, hârtie, vată de sticlă etc.). Pentru apometrele amplasate în subsoluri, se recomandă reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor. Îngheţarea contorului determină blocarea și deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la inundarea căminului sau lipsa apei.

De asemenea, este necesară protejarea de îngheţ inclusiv a robinetelor şi a reţelei înainte și după contor. Prin urmare, este necesar de a izola instalaţiile. În situația în care conducta sau contorul a înghețat, nu se folosește flacăra deschisă și nu se toarnă apă fierbinte peste acestea.

Atenție! Verificaţi periodic starea căminului de apometru, inclusiv înainte de sosirea gerului!

Conform „Regulamentului cu privire la serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare” — Protejarea contorului, precum şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului. În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *