Fiecare al treilea moldovean a beneficiat de medicamente compensate în anul 2023

Imagine simbol: www.api.md

Aproape 758 de mii de persoane au beneficiat în anul 2023 de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

Potrivit CNAM, din numărul total de beneficiari, peste 756 de mii au primit medicamente compensate, iar 77 de mii de persoane, pe lângă medicamente, au beneficiat și de dispozitive medicale compensate – teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, ace pentru stilou injector de insulină, seringi sterile cu ac pentru insulină, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.

Cei mai mulți, aproape 480 de mii, au primit preparate compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, în timp ce peste 125 mii – medicamente și dispozitive medicale contra diabetului zaharat.

În prezent, lista preparatelor compensate cuprinde 167 de denumiri comune internaționale.

Medicamentele compensate sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog, oncolog în timp ce rețeta pentru dispozitivele medicale compensate este eliberată de medicul de familie la indicația medicului specialist.

În anul curent, CNAM a planificat în fondurile de asigurare medicală obligatorie peste un miliard de lei pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, iar pentru eliberarea produselor respective compania a contractat peste 200 de prestatori de servicii farmaceutice cu 1 329 de filiale ale acestora.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *